Πίσω

Συνέντευξη του Δημήτρη Κουτζαμάνη:συναισθηματικό στρες και η μοναξιά στις γιορτές

Φώτα, λαμπιόνια, τραγούδια χαρούμενα, δώρα, προσκλήσεις για γιορτινά τραπέζια. Η πόλη ζει στο πνεύμα των γιορτών και ζητά να συμπαρασύρει στο ρυθμό της τον κάθε ένα από εμάς.
Η πίεση που ασκεί είναι μεγάλη. Κάποιοι με χαρά θα απλώσουν τα χέρια τους και θα αφεθούν. Κάποιοι άλλοι θα σταθούν, διστακτικά στην αρχή και στη συνέχεια με μια αποφασιστική κίνηση θα ενδώσουν και αυτοί στο ρυθμό των ημερών.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι άνθρωποι που είτε διστακτικά, είτε αποφασιστικά, θα αρνηθούν την γιορτινή πρό(σ)κληση. Ανθρώπους εξουθενωμένους τόσο στο σώμα, όσο και στη ψυχή. Σε αυτούς η πόλη θα κοντοσταθεί για λίγο και θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της, ως άλλη μάγισσα Κίρκη για να τους σαγηνέψει. Και σε όσους δεν ενδώσουν, θα τους ρίξει ένα βλέμμα υποτιμητικό, θα φτύσει και ένα «τι πάει στραβά με εσένα;» και θα γυρίσει γρήγορα τη ματιά της αναζητώντας νέους ακόλουθους.
Για αυτούς τους ανθρώπους αλλά και τους άλλους που ενώ η ψυχή τους επιθυμεί την απόσυρση, τελικά ενδίδει. Ο Δημήτρης Κουτζαμάνης, συμβουλός ψυχικής υγείας μας υποστηρίζει να δώσουμε φωνή στις επιλογές τους, ευελπιστώντας να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα τις πράξεις τους.

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα Αυτοάνοσα και Μετεκπαίδευση την φυτοφαγία. Συνεργάτης του Winchester University και συν-συγγραφέας της επιστημονικής έκδοσης: “Φυτοφαγία στην Κλινική Πράξη”. Trauma-informed.

0
    0
    Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο