Πίσω

5 Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα

Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευεξία, και η σημασία του δεν μπορεί να υπερτονιστεί. H στέρηση ύπνου είναι ένα αυξανόμενο ζήτημα σε πολλές σύγχρονες κοινωνίες, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική υγεία, την ψυχική ευημερία και τη συνολική ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κοιμόμαστε περίπου 1-2 ώρες λιγότερο από ότι εξήντα χρόνια πριν, με αυτό να σημαίνει ότι χάνουμε έως και το 25% του ύπνου μας. Πολλοί άνθρωποι που παλεύουν με προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο μπορεί να ακολουθούν εν αγνοία τους συνήθειες ή συμπεριφορές στην καθημερινή τους ζωή που επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητά τους να κοιμούνται τη νύχτα.

Αν ψάχνετε για τις καλύτερες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε και να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας, σκεφτείτε να εφαρμόσετε τις παρακάτω στρατηγικές:

1.Χωρίς τεχνολογία 90  λεπτά πριν από τον ύπνο

Η χρήση smartphones, tablet, υπολογιστών και τηλεοράσεων πριν από τον ύπνο μπορεί να διαταράξει τον ύπνο λόγω του μπλε φωτός που εκπέμπεται από τις οθόνες, το οποίο παρεμβαίνει στην παραγωγή μελατονίνης από τον οργανισμό, μιας ορμόνης που παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης. Προσπαθήστε να απενεργοποιήσετε όλη τη σύγχρονη τεχνολογία 90 λεπτά πριν το ύπνο, ώστε να μειώσετε την ποσότητα της νοητικής και συναισθηματικής διέγερσης που συχνά μας κρατάει ξύπνιους.

2.Εκθέστε τον εαυτό σας στο φυσικό φως

Αφιερώστε χρόνο έξω ή στην ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά το πρωί, για να βοηθήσετε στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού του σώματός σας. Η έκθεσή σας στο φυσικό φως θα σας βοηθήσει πραγματικά να κοιμάστε καλύτερα.

3.Καφεΐνη πριν από το μεσημέρι 

Η καφεΐνη, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις συνήθειες του ύπνου εάν καταναλώνετε σε υπερβολικό βαθμό, ιδίως τις ώρες που προηγούνται του ύπνου. Ωστόσο, έχει φανεί πως ο καθένας μας μεταβολίζει την καφεΐνη με διαφορετικό τρόπο. Η πλειοψηφία χρειάζεται αρκετές ώρες για να επεξεργαστεί πλήρως την καφεΐνη, οπότε αξίζει να δοκιμάσετε αυτή τη συμβουλή για να δείτε τον αντίκτυπο στον ύπνο σας.

  1. Δημιουργήστε μια ρουτίνα

Αναπτύξτε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν από τον ύπνο για να δώσετε σήμα στο σώμα σας ότι ήρθε η ώρα να ηρεμήσει. Οι δραστηριότητες όπως ένα χαλαρωτικό μπάνιο, το σβήσιμο των φώτων ή το διάβασμα ενός βιβλίου, θα σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε το σώμα σας για έναν χαλαρωτικό και αναζωογονητικό ύπνο. Επίσης, είναι καλό να πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνήστε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Η συνέπεια βοηθά στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματός σας.

  1. Μείνετε δραστήριοι

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε γρηγορότερα και να προάγει την καλύτερη ποιότητα του ύπνου. Ωστόσο, αποφύγετε την έντονη άσκηση πριν πέσετε για ύπνο.

Αυτές οι συμβουλές, όταν ακολουθούνται με συνέπεια, μπορούν να σας βοηθήσουν να καθιερώσετε πιο υγιεινές συνήθειες και να βελτιώσετε τη συνολική ποιότητα του ύπνου σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βρείτε τις στρατηγικές που λειτουργούν καλύτερα για εσάς και τις μοναδικές σας ανάγκες!

Θέλετε όλες τις απαντήσεις για τον ύπνο, επιστημονικά δεδομένα για το πως η ποιότητα του ύπνου επηρεάζει την υγεία, καθώς και πρακτικές συμβουλές που θα βελτιώσουν τον ύπνο σας και τη συνολική σας ευεξία! Δείτε εδώ το ανανεωμένο ebook

 

Το Create Health είναι η 1η οργανωμένη ψηφιακή κοινότητα όπου μέσω webinars, podcast, εκπαιδευτικών ομιλιών, εκπαιδευτικών συνεντεύξεων και εξειδικευμένων courses θα ανακαλύψετε έναν θησαυρό πόρων που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να στηρίξουν το ταξίδι σας προς την ελευθερία και την υγεία. Θα εμβαθύνουμε σε θέματα που περιλαμβάνουν την διατροφική φροντίδα, τη φυσική κατάσταση, την ψυχική ανθεκτικότητα και τη συναισθηματική ευεξία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0
    0
    Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο