Εσείς πόσο χρόνο περνάτε στη φύση για την υγεία σας;
Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας ως είδος πάνω στη Γη, το έχουμε περάσει οι άνθρωποι στο φυσικό περιβάλλον, από τα πρωτόγονα χρόνια, μέχρι την αρχαιότητα και στη συνέχεια τους προηγούμενους αιώνες. Κάτι το οποίο, φυσικά, έχει αλλάξει άρδην, τουλάχιστον για τους ανθρώπους της πόλης που αποτελούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ζουν μακριά από αυτή, με κάποια διαλείμματα πράσινων αποδράσεων. Τι συμβαίνει, όμως, με την υγεία; Είναι οι άνθρωποι που ζουν σε πιο πράσινες περιοχές πιο υγιείς από τους ανθρώπους που ζουν σε λιγότερο πράσινες περιοχές;
Η φύση μας ωθεί στη σωματική δραστηριότητα
Η απάντηση είναι εύκολη, αφού σε ένα πιο πράσινο περιβάλλον, οι άνθρωποι αναφέρουν λιγότερα συμπτώματα ασθενειών και έχουν καλύτερη αντιληπτή γενική υγεία. Επίσης, η ψυχική υγεία των ανθρώπων φαίνεται να είναι καλύτερη και μάλιστα κατά πολύ. Πράγματι, αν υποθέσουμε ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ πρασίνου και υγείας, 10% περισσότερο πράσινο στο περιβάλλον διαβίωσης οδηγεί σε μείωση του αριθμού των συμπτωμάτων που είναι συγκρίσιμη με μείωση της ηλικίας κατά 5 χρόνια. Κι όσο κι αν αυτό παραμένει μια υπόθεση, μπορούμε όλοι να φανταστούμε κάποιους πιθανούς μηχανισμούς για τους οποίους θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό. Θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, που αποτελεί την πέμπτη κύρια αιτία θανάτου στον πλανήτη μας, σκοτώνοντας περίπου πέντε εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως -αν και ο νούμερο ένα παράγοντας κινδύνου είναι η διατροφή μας, η οποία «σκοτώνει» τα διπλάσια άτομα.
Η πιο απλή εξήγηση είναι μάλλον ότι το φυσικό περιβάλλον προωθεί συμπεριφορές που ενισχύουν την υγεία και όχι ότι έχει συγκεκριμένα και άμεσα οφέλη για την υγεία. Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι είναι πιο δύσκολο να κάνεις τζόκινγκ στο πάρκο όταν… δεν υπάρχει πάρκο. Ωστόσο, φαίνεται ότι ακόμη και όταν οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στη φύση, δεν την εκμεταλλεύονται, ενώ παραμένει η απορία αν το φυσικό περιβάλλον προκαλεί αυξημένη σωματική δραστηριότητα και ευεξία ή τα σωματικά ενεργά άτομα επιλέγουν να ζουν σε περιοχές με περισσότερες ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα. Με απλά λόγια, εκτός από την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας, υπάρχουν πρόσθετα οφέλη για την υγεία από την έκθεση σε φυσικό περιβάλλον;
Τα απρόσμενα δώρα της φύσης
Σίγουρα η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να δράσει θεραπευτικά σε καταστάσεις όπως η εποχική μελαγχολία και να μας χαρίσει απλόχερα βιταμίνη D, τη βιταμίνη του ήλιου, αλλά φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη περισσότερα οφέλη. Σύμφωνα με έρευνες, έχει παρατηρηθεί μια θετική σχέση μεταξύ της δημιουργίας ενός φυσικού περιβάλλοντος στα σχολεία και του ποσοστού αποφοίτησης.
Διαφορετική μελέτη έχει δείξει ότι ακόμη και η θέα στη φύση μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα σε χειρουργημένους ασθενείς. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο μελέτης, 23 χειρουργημένοι ασθενείς που μεταφέρθηκαν σε δωμάτια με παράθυρα που έβλεπαν σε ένα φυσικό σκηνικό είχαν μικρότερη μετεγχειρητική παραμονή στο νοσοκομείο και πήραν λιγότερα ισχυρά αναλγητικά από 23 αντίστοιχους ασθενείς σε παρόμοια δωμάτια με παράθυρα που έβλεπαν σε τοίχο από τούβλα.
Ανεξάρτητα από τον μηχανισμό, αν συγκεντρώσετε όλες τις ελεγχόμενες μελέτες σχετικά με τη χρήση της φύσης ως παρέμβαση για την προαγωγή της υγείας, θα δείτε κυρίως ψυχολογικά οφέλη, ενώ τα ευρήματα που σχετίζονται με τα σωματικά αποτελέσματα είναι λιγότερο συνεπή. Ο πιο συνηθισμένος τύπος αποτελέσματος της μελέτης είναι οι αυτοαναφερόμενες μετρήσεις διαφόρων συναισθημάτων σε σχέση με την έκθεση στη φύση ή απλώς με το να την κοιτάμε.
Το φυσικό περιβάλλον μπορεί να μας κάνει πιο προσεκτικούς και να βελτιώσει τη διάθεσή μας, ωστόσο όταν πρόκειται για κάποιες αντικειμενικές μετρήσεις όπως η αρτηριακή πίεση, δεν βρέθηκε καμία σημαντική επίδραση. Οι άνθρωποι που ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους συχνά λένε ότι αισθάνονται υπέροχα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δραστηριότητες άσκησης στο πράσινο μπορούν να αυξήσουν διάφορες ψυχολογικές υποκλίμακες, όπως τη διάθεση, τη συγκέντρωση και την ενέργεια μέσα σε μόλις πέντε περίπου λεπτά από τη στιγμή που θα βρεθούμε μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον.
Γιατί, λοιπόν, να μην το αξιοποιήσουμε στην καθημερινότητά μας, όπου μπορούμε να το βρούμε κοντά μας, με ό,τι οφέλη κι αν έχει για την υγεία μας;
Πηγή
https://nutritionfacts.org/blog/spend-time-in-nature-for-your-health/