Πίσω

Εντερικό μικροβίωμα και αυτοάνοσα: η σύνδεση

Τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η νόσος του Crohn, ο διαβήτης τύπου 1, η πολλαπλή σκλήρυνση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζουν το 4,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο αντιμετωπίζει ένα ή περισσότερα από τα περίπου 80 αυτοάνοσα νοσήματα που υπάρχουν, με την εμφάνισή τους να είναι συνεχώς αυξανόμενη.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι δείκτες της αυτοανοσίας έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 1988 κι έπειτα, ειδικά στους νέους, ενώ οι γυναίκες έχουν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν κάποιο αυτοάνοσο σε σχέση με τους άντρες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα αυτοάνοσα αποτελούν την 8η αιτία θανάτου μεταξύ αμερικανίδων γυναικών ηλικίας 15 με 64.

Παρά το ότι παρατηρούνται συνεχώς αυξανόμενοι δείκτες, τα ακριβή αίτια της αυτοανοσίας δεν είναι γνωστά. Ωστόσο επιστήμονες και γιατροί καταλήγουν σε κάποιους παράγοντες που επηρεάζουν και μπορούν να φέρουν ελπίδα και ανακούφιση σε αυτούς που πάσχουν.

Πιθανές αιτίες εμφάνισης αυτοάνοσου νοσήματος
Όπως γνωρίζουμε, στα αυτοάνοσα νοσήματα το ανοσοποιητικό παύει να αναγνωρίζει κάποια φυσιολογικά κύτταρα ως του οργανισμού και τα αντιμετωπίζει σαν παθογόνους εισβολείς, δημιουργώντας αντισώματα και πυροδοτώντας φλεγμονή στον οργανισμό που οδηγεί σε βλάβες και συμπτώματα. Τα ρυθμιστικά Τ-κύτταρα που συνήθως έχουν τον έλεγχο αυτών των αποκρίσεων, στις περιπτώσεις αυτοάνοσων αποτυγχάνουν.

Αν και δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο αίτιο γι’ αυτή τη δυσλειτουργία που σχετίζεται με περισσότερα από 80 αυτοάνοσα νοσήματα, πιθανοί πυροδότες είναι:

  • Τα γονίδια
  • Τα περιβαλλοντικά αντιγόνα
  • Το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου και γενικότερα η κακή εντερική υγεία και η ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου
  • Μια λοίμωξη που αναστατώνει το ανοσοποιητικό, βάζοντας τον οργανισμό σε θέση επίθεσης απέναντί του
  • Το παιδικό τραύμα
  • Στρεσογόνοι παράγοντες από το περιβάλλον, τη διατροφή και/ή τα φυσικά και συναισθηματικά βάρη

Στο συγκεκριμένο Webinar η κλινική διαιτολόγος Δέσποινα Μαρσέλου και συν-ιδρύτρια της ψηφιακής κοινότητας Create health επικεντρώνεται στους διατροφικούς παράγοντες και θέτει ερωτήματα όπως:

-Πoια η σύνδεση του μικροβιώματος με τα αυτοάνοσα;
-Ποιοι οι μηχανισμοί που επηρεάζουν την ποιότητα και την ποικιλομορφία του μικροβιώματος
-Είναι τα γονίδια τελικά σημαντικά ή οι επιγενετικοί παράγοντες (τρόπος ζωής, διατροφή) διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο;
-Ποια μέθοδος μαγειρέματος σε ότι αφορά τις ζωικές πρωτεΐνες είναι επιβαρυντική για την υγεία μας και για ποιούς λόγους;
-Δίαιτες, όπως η κετογονική δίαιτα με βάση τις ζωικές πρωτεΐνες, μπορούν να προάγουν την υγεία και ποια η δράση τους στο μικροβίωμα;
Βάση εμπεριστωμένων μελετών θα παρουσιαστούν μηχανισμοί όπου το έντερο φαίνεται να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ανοσοποιητικό, ποιες τροφές μπορούν να φέρουν σε προ-φλεγμονώδη κατάσταση τα βακτήρια του εντέρου και να διαταράξουν την ποικιλομορφία (β-diversity) και ποια διατροφικά στοιχεία μπορούν να υποστηρίξουν την χλωρίδα του εντέρου και κατ’ επέκταση την υγεία του ανοσοποιητικού
Το περιεχόμενο είναι διαθέσιμο μόνο για Premium μέλη.
Εγγραφή Τώρα
Already a member? Συνδεθείτε εδώ

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα Αυτοάνοσα και Μετεκπαίδευση την φυτοφαγία. Συνεργάτης του Winchester University και συν-συγγραφέας της επιστημονικής έκδοσης: “Φυτοφαγία στην Κλινική Πράξη”. Trauma-informed.

0
    0
    Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο