Εντερικό μικροβίωμα και αυτοάνοσα: η σύνδεση
Τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η νόσος του Crohn, ο διαβήτης τύπου 1, η πολλαπλή σκλήρυνση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζουν το 4,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο αντιμετωπίζει ένα ή περισσότερα από τα περίπου 80 αυτοάνοσα νοσήματα που υπάρχουν, με την εμφάνισή τους να είναι συνεχώς αυξανόμενη.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι δείκτες της αυτοανοσίας έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 1988 κι έπειτα, ειδικά στους νέους, ενώ οι γυναίκες έχουν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν κάποιο αυτοάνοσο σε σχέση με τους άντρες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα αυτοάνοσα αποτελούν την 8η αιτία θανάτου μεταξύ αμερικανίδων γυναικών ηλικίας 15 με 64.
Παρά το ότι παρατηρούνται συνεχώς αυξανόμενοι δείκτες, τα ακριβή αίτια της αυτοανοσίας δεν είναι γνωστά. Ωστόσο επιστήμονες και γιατροί καταλήγουν σε κάποιους παράγοντες που επηρεάζουν και μπορούν να φέρουν ελπίδα και ανακούφιση σε αυτούς που πάσχουν.
Πιθανές αιτίες εμφάνισης αυτοάνοσου νοσήματος
Όπως γνωρίζουμε, στα αυτοάνοσα νοσήματα το ανοσοποιητικό παύει να αναγνωρίζει κάποια φυσιολογικά κύτταρα ως του οργανισμού και τα αντιμετωπίζει σαν παθογόνους εισβολείς, δημιουργώντας αντισώματα και πυροδοτώντας φλεγμονή στον οργανισμό που οδηγεί σε βλάβες και συμπτώματα. Τα ρυθμιστικά Τ-κύτταρα που συνήθως έχουν τον έλεγχο αυτών των αποκρίσεων, στις περιπτώσεις αυτοάνοσων αποτυγχάνουν.
Αν και δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο αίτιο γι’ αυτή τη δυσλειτουργία που σχετίζεται με περισσότερα από 80 αυτοάνοσα νοσήματα, πιθανοί πυροδότες είναι:
- Τα γονίδια
- Τα περιβαλλοντικά αντιγόνα
- Το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου και γενικότερα η κακή εντερική υγεία και η ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου
- Μια λοίμωξη που αναστατώνει το ανοσοποιητικό, βάζοντας τον οργανισμό σε θέση επίθεσης απέναντί του
- Το παιδικό τραύμα
- Στρεσογόνοι παράγοντες από το περιβάλλον, τη διατροφή και/ή τα φυσικά και συναισθηματικά βάρη
Στο συγκεκριμένο Webinar η κλινική διαιτολόγος Δέσποινα Μαρσέλου και συν-ιδρύτρια της ψηφιακής κοινότητας Create health επικεντρώνεται στους διατροφικούς παράγοντες και θέτει ερωτήματα όπως: