Πίσω

Μανιτάρια: Μια υπερτροφή για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένα είδη μανιταριών έχουν αναδειχθεί ως φυσικοί σύμμαχοι στην προσπάθεια υποστήριξης της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτά τα μανιτάρια, που από καιρό είναι σεβαστά σε συστήματα παραδοσιακής ιατρικής όπως η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και η Αγιουρβέδα, συγκεντρώνουν ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή για τις δυνατότητές τους να ρυθμίζουν την άμυνα του οργανισμού έναντι παθογόνων μικροοργανισμών και να υποστηρίξουν τη συνολική ευεξία. Διάφοροι τύποι θεραπευτικών μανιταριών έχουν μελετηθεί για τις πιθανές ανοσοενισχυτικές τους ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

-Reishi (Ganoderma lucidum): Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, θεωρείται ότι έχει ιδιότητες τόσο στη σωματική όσο και τη πνευματική/συναισθηματική ισορροπία του σώματος. Είναι ένα από τα πιο μελετημένα μανιτάρια σχετικά με τα οφέλη του, που οφείλονται στην παρουσία συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών ή ενεργών βιομορίων όπως οι β-γλυκάνες και τα τερπένια. Αυτές οι βιοδραστικές ενώσεις έχει αποδειχθεί πως συμβάλλουν σημαντικά στην υποστήριξη της λειτουργίας των ανοσοποιητικών κυττάρων και της άμυνας του οργανισμού μέσω διάφορων μηχανισμών. Επίσης, διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν περαιτέρω την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος μειώνοντας την υπερβολική φλεγμονή που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανοσολογική λειτουργία. Πρόσφατες έρευνες που αφορούν την χρήση μανιταριών ως συμπληρωματική θεραπεία Για ασθενείς που αναρρώνουν από καρκίνο ή υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και ακτινοβολία, δείχνουν ότι το μανιτάρι Reishi έχει προστατευτικές επιδράσεις που μπορούν να κάνουν τα φάρμακα πιο αποτελεσματικά..

-Lion’s Mane (Hericium erinaceus): περιέχουν εκατοντάδες βιοενεργά συστατικά, όπως β-γλυκάνες, ηρικενόνες, εργοστερόλη, τα οποία μελετώνται για το ρόλο τους στην υγεία του εντερικού μικροβιώματος καθώς και του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι γνωστό πλέον ότι η υγεία του εντέρου και το ανοσοποιητικό σύστημα συνδέονται άμεσα, με το έντερο να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει αποδειχθεί ότι τα μανιτάρια lions mane διεγείρουν την παραγωγή και τη δραστηριότητα των κυττάρων της ανοσολογικής απόκρισης, συμπεριλαμβανομένων των μακροφάγων. Αυτά τα κύτταρα παίζουν ουσιαστικό ρόλο στον εντοπισμό και την καταστροφή παθογόνων μικροοργανισμών όπως βακτήρια, ιοί και άλλες επιβλαβείς ουσίες στο σώμα.

-Maitake (Grifola frondosa): περιέχει β-γλυκάνες, ανοσοτροποποιητές μυκητιακής προέλευσης, των οποίων η δομή είναι πιο πολύπλοκη από εκείνες που υπάρχουν σε δημητριακά όπως η βρώμη. Περιέχει επίσης λεκτίνες, ένζυμα, προβιταμίνη D, βιταμίνες και σημαντικά μέταλλα όπως μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Τα βιοδραστικά του αυτά μόρια είναι απαραίτητα για πολλές βιολογικές λειτουργίες συμπεριλαμβανομένου της υποστήριξης της ανοσοποιητικής λειτουργίας.

Cordyceps (Cordyceps sinensis)::Παραδοσιακά, τα μανιτάρια Cordyceps έχουν χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της υγείας του αναπνευστικού συστήματος. Μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της λειτουργίας των πνευμόνων και να βελτιώσουν τη χρήση του οξυγόνου στο σώμα, γεγονός που μπορεί να υποστηρίξει έμμεσα τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδίως σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Είναι γνωστά για τις προσαρμογόνες ιδιότητές τους, οι οποίες βοηθούν το σώμα να προσαρμοστεί στο στρες, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή για τους αθλητές καθώς προάγουν την αθλητική απόδοση αντοχή και ενέργεια. Επίσης, είναι πλούσια σε βιομόρια όπως β-γλυκάνες, εργοστερόλη ή προβιταμίνη D, απαραίτητα αμινοξέα, λινολεϊκό και λινολενικό οξύ και άλλες βιταμίνες και μέταλλα τα οποία συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός ισορροπημένου ανοσοποιητικού.

Η τακτική κατανάλωσή τους, είτε στην φυσική τους μορφή, είτε σε εκχυλίσματα, είτε σε συμπληρώματα, μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της ανοσοποιητικής λειτουργίας και στην προώθηση της συνολικής ευεξίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέγετε υψηλής ποιότητας προϊόντα από αξιόπιστες πηγές και να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία υγείας πριν τα εντάξετε στη διατροφή σας, ειδικά αν έχετε υποκείμενες παθήσεις ή λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή. Με την πλούσια ιστορία της παραδοσιακής χρήσης τους και την αυξανόμενη επιστημονική τεκμηρίωση, τα θεραπευτικά αυτά μανιτάρια προσφέρουν μια φυσική και ολιστική προσέγγιση στην προσπάθεια βελτίωσης της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα Αυτοάνοσα και Μετεκπαίδευση την φυτοφαγία. Συνεργάτης του Winchester University και συν-συγγραφέας της επιστημονικής έκδοσης: “Φυτοφαγία στην Κλινική Πράξη”. Trauma-informed.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0
    0
    Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο