Πίσω

Ο ρόλος της διατροφής στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού

Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι μια ομάδα διαταραχών κατά τις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στα κύτταρα και τους ιστούς του ίδιου του οργανισμού. Σε αυτές τις καταστάσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα χάνει την ικανότητά του να διακρίνει μεταξύ υγιών και επιβλαβών στοιχείων. Αυτή η μη φυσιολογική ανοσολογική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, βλάβη των ιστών και διάφορα συμπτώματα ανάλογα με τη συγκεκριμένη αυτοάνοση νόσο.

Η διατροφή διαδραματίζει πολύπλευρο και κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδίως για τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτοάνοσες παθήσεις. Μια ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, που επικεντρώνεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος, στη μείωση της φλεγμονής και στην υποστήριξη της συνολικής υγείας των ατόμων με αυτοάνοσες παθήσεις. Πάμε να δούμε πως:

 

  • Βασικά μικροθρεπτικά συστατικά:Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι ζωτικής σημασίας μικροθρεπτικά συστατικά που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ανοσολογική λειτουργία. Η βιταμίνη C, που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή και τα λαχανικά (όπως λεμόνι, πιπεριά, μούρα), υποστηρίζει την παραγωγή και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη D, η οποία λαμβάνεται μέσω της έκθεσης στον ήλιο και ορισμένων τροφίμων, εμπλέκεται στη ρύθμιση των ανοσολογικών αποκρίσεων. Η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη Α, που υπάρχουν στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά (όπως γλυκοπατάτα, αβοκάντο, μπρόκολο, ελαιόλαδο), συμβάλλουν επίσης στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο που τα συναντάμε στα καρύδια Βραζιλίας, στα ρεβίθια και τη κινόα παίζουν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των ανοσοποιητικών κυττάρων.

 

  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα:Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε σπόρους και ξηρούς καρπούς, όπως ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και τα καρύδια, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτά τα λιπαρά είναι ζωτικής σημασίας καθώς συμβάλλουν στην μείωση της φλεγμονής και στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος. Προσθέστε αλεσμένο λιναρόσπορο στο πρωινό σας smoothie, πασπαλίστε αλεσμένο λιναρόσπορο πάνω από το μπολ της βρώμης, των δημητριακών ή πάνω από σαλάτες για να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ωμέγα-3.

 

  • Υποστήριξη του μικροβιώματος του εντέρου:Το μικροβίωμα του εντέρου μας έχει πλέον αποδειχθεί πως παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου σχετίζεται με ένα ισορροπημένο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόληψη των αυτοάνοσων εξάρσεων. Οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες, που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, παρέχουν πρεβιοτικά που τρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου. Ακόμη, τα προβιοτικά, που υπάρχουν σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ξινολάχανο, το kimchi, το miso, το tempeh ή εναλλακτικές λύσεις φυτικών γαλακτοκομικών εμπλουτισμένα με προβιοτικά, προσφέρουν ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο.

 

  • Αντιφλεγμονώδης διατροφή:Η χρόνια φλεγμονή είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των αυτοάνοσων νοσημάτων. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν είτε να προωθήσουν είτε να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα. Τα φλεγμονώδη τρόφιμα, όπως τα επεξεργασμένα σάκχαρα (λευκή, μαύρη ζάχαρη), οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (ζαχαρούχα αναψυκτικά, ψωμί, ζυμαρικά, λευκό αλεύρι) και τα κορεσμένα λίπη (γαλακτοκομικά, επεξεργασμένα κρέατα, τηγανιτά, γλυκά, fast food), μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Από την άλλη πλευρά, τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της φλεγμονής και να υποστηρίξουν την ανοσολογική ισορροπία συμβάλλοντας έτσι στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

 

  • Πυκνότητα θρεπτικών συστατικών και απορρόφηση: Σε άτομα που πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο είναι πιθανόν να επηρεαστεί η ικανότητα του οργανισμού τους να απορροφά θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωση μιας διατροφής με ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά (όπως μούρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή λαχανικά), όσπρια (όπως ρεβίθια, φασόλια, φακές), δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως ζυμαρικά Ζέας, καστανό ρύζι), ξηρούς καρπούς (όπως αμύγδαλα, καρύδια, φυστίκια) και σπόρους (όπως κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο, λιναρόσπορο) εξασφαλίζει επαρκή παροχή βασικών βιταμινών και μετάλλων που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το Create Health είναι η 1η οργανωμένη ψηφιακή κοινότητα όπου μέσω webinars, podcast, εκπαιδευτικών ομιλιών, εκπαιδευτικών συνεντεύξεων και εξειδικευμένων courses θα ανακαλύψετε έναν θησαυρό πόρων που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να στηρίξουν το ταξίδι σας προς την ελευθερία και την υγεία. Θα εμβαθύνουμε σε θέματα που περιλαμβάνουν την διατροφική φροντίδα, τη φυσική κατάσταση, την ψυχική ανθεκτικότητα και τη συναισθηματική ευεξία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0
    0
    Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο