Πίσω

Νόστιμη και υγιεινή συνταγή με φαλάφελ

Καλώς ήρθατε στον γευστικό κόσμο του φαλάφελ! Εάν είστε σε ένα ταξίδι προς έναν ισορροπημένο και θρεπτικό τρόπο ζωής, έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Σε αυτή τη συνταγή, πρόκειται να εξερευνήσουμε τη δημιουργία μιας πιο υγιεινής εκδοχής της αγαπημένης απόλαυσης της Μέσης Ανατολής – το φαλάφελ.

Είτε είστε λάτρης της υγιεινής διατροφής, είτε θέλετε να ενσωματώσετε περισσότερα φυτικά τρόφιμα στη διατροφή σας, το φαλάφελ είναι μια ιδανική επιλογή που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς:

-είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη συνολική συντήρηση του σώματος.

-είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του πεπτικού συστήματος και του μικροβιώματος του εντέρου.

-ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

-συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

-περιέχει διάφορα βότανα και μπαχαρικά όπως ο μαϊντανός, που είναι πλούσιος σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ.

Συστατικά:

Για τα φαλάφελ:

2 φλιτζάνια (380 γρ.) ξηρά ρεβίθια
6 σκελίδες σκόρδο
1 1/2 κ.σ (9 γρ.) κύμινο
1 κ.σ (5 γρ.) κόλιανδρο
2 κ.γ (8 γρ.) μαύρο πιπέρι
2 κ.γ (12g) αλάτι
1 μεγάλο ματσάκι κόλιαντρο ή μαϊντανό
1 φλιτζάνι (110 γρ.) βρώμη

Για το ντρέσινγκ ταχίνι:

1 φλιτζάνι (225 γρ.) ταχίνι
1 φλιτζάνι μηλόξυδο
2-3 σκελίδες σκόρδο
νερό για να ανακατευτεί

Για το σερβίρισμα:
½ αβοκάντο
1 κ.σ ξινολάχανο

1 φλιτζάνι λαχανίδα (kale)

Οδηγίες:

  1. Μουλιάστε 2 φλιτζάνια (380 γρ.) ρεβίθια σε νερό για 7-8 ώρες. Μόλις είστε έτοιμοι να φτιάξετε τα φαλάφελ, βράστε τα ρεβίθια.
  2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 C. Ενώ περιμένετε να τελειώσουν τα ρεβίθια, ετοιμάστε τα υπόλοιπα υλικά για τα φαλάφελ. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο και βάλτε τα σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ. Αλέστε 1 φλιτζάνι βρώμη σε μπλέντερ για να φτιάξετε αλεύρι βρώμης και προσθέστε το σε ένα μπολ. Προσθέστε τα μπαχαρικά και ανακατέψτε καλά.
  3. Μόλις τελειώσει το μαγείρεμα των ρεβιθιών, στραγγίξτε τα και προσθέστε τα στο μπολ. Χρησιμοποιώντας έναν πολτοποιητή πατάτας ή ένα πιρούνι, πολτοποιήστε για δύο λεπτά μέχρι να σπάσουν τα ρεβίθια. Ανακατέψτε τα πάντα καλά και στη συνέχεια σχηματίστε τη ζύμη σε μπαλάκια και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα – ψήστε τα για 25 λεπτά στο φούρνο.
    Για το ντρέσινγκ ταχινιού βάλτε το ταχίνι, το ξύδι, το σκόρδο στο μπλέντερ και χτυπήστε το σε υψηλή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε μερικές κουταλιές νερό για να αναμειχθεί.
  4. Σερβίρετε με ρύζι και λαχανικά. Εμείς επιλέξαμε αβοκάντο, ξινολάχανο και λαχανίδα (kale). Καλή σας απόλαυση!

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην Αθλητική Διατροφή. Μετεκπαίδευση στις Συμπληρωματικές Θεραπείες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0
    0
    Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο