Πίσω

Εμμηνόπαυση και βότανα

Εδώ και αιώνες διάφοροι πολιτισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούσαν θεραπευτικά βότανα – τα φύλλα, τους σπόρους, τις ρίζες και τα άνθη διάφορων φυτών – ως βάση για τα φάρμακά τους. Στην εποχή μας, ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών χρησιμοποιούν βότανα για την βελτίωση της συνολικής τους υγείας και ευεξίας αλλά και τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αλλαγές στη διάθεση, αϋπνία κόπωση, κολπική ξηρότητα και σεξουαλική δυσλειτουργία.

Υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν την χρήση ορισμένων βοτάνων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Έρευνες έδειξαν πως περίπου το 13% των αυστραλιανών γυναικών χρησιμοποιούν διάφορα βότανα (κυρίως φυτοοιστρογόνα, τζίνσενγκ, έλαιο νυχτολούλουδου) για την διαχείριση των εξάψεων τους κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, φάνηκε πως το 75% αυτών των γυναικών δεν συμβουλεύετε κάποιον επαγγελματία υγείας σχετικά με το πιο σκεύασμα να επιλέξουν με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε μη αποτελεσματικές επιλογές. Έτσι, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας που ειδικεύετε στα βότανα για να σας καθοδηγήσει σχετικά με το πιο σκεύασμα είναι καταλληλότερο για εσάς. Επίσης, ορισμένα βότανα είναι πιθανό να αλληλοεπιδρούν με φαρμακευτικές αγωγές που τυχόν να λαμβάνονται, για αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει καθοδήγηση πριν την λήψη τους.

Παρά τα θετικά αποτελέσματα ορισμένων βοτάνων, χρειάζονται περεταίρω έρευνες που να υποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους. Ακόμη, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η αποτελεσματικότητα αυτών των σκευασμάτων μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ποιότητα, την ποσότητα αλλά και των συνδυασμό των βοτάνων που χρησιμοποιούνται.

Βότανα για εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις

Υπάρχουν μεικτές έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα ορισμένων βοτάνων για την ανακούφιση των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων. Τα πιο κοινά είναι:

Black Cohosh – ένα από τα πιο μελετημένα βότανα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, ωστόσο, τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του είναι αντικρουόμενα. Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα βότανα για να σχεδιαστεί μια ειδική φόρμουλα ειδική για εξάψεις.

Βαλσαμόχορτο – έχει αποδειχθεί πως η δράση του είναι πιο αποτελεσματική από ένα εικονικό φάρμακο. Σε συνδυασμό με άλλα βότανα, όπως το black cohosh ή πασιφλόρα, μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα και βελτιώνει την διάθεση.

Λυκίσκος – υπάρχουν κάποιες μελέτες που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά του καθώς περιέχει ένα ισχυρό φυτοοιστρογόνο που φαίνεται να βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Κόκκινο τριφύλλι – περιέχει ισοφλαβόνες (ένα είδος φυτοοιστρογόνων), τα οποία συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κυρίως σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ενώ δεν παρατηρήθηκαν παρόμοια αποτελέσματα σε περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Άλλα βότανα – όπως το κορεατικό ginseng, το dong quai και το νυχτολούλουδο, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί η δυναμική τους.

Βότανα για κόπωση, αϋπνία και αλλαγές στη διάθεση

Οι αλλαγές στη διάθεση -άγχος, ευερεθιστικότητα, κατάθλιψη – που βιώνουν οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες συνήθως συμβαδίζουν με μη ποιοτικό ύπνο και ψυχοσωματική κόπωση. Υπάρχουν μεικτές έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα ορισμένων βοτάνων για την ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων. Τα πιο κοινά είναι:

Κορεατικό Τζίνσενγκ – ένα από τα πιο συνηθισμένα βότανα κατά την εμμηνόπαυση, για τη βελτίωση της κόπωσης και της σωματικής εξάντλησης. Επίσης, έχει φανεί πως συμβάλλει στην βελτίωση της συγκέντρωσης και αυξάνει τη ζωτικότητα.

Χαμομήλι – ένα ήπιο ηρεμιστικό με χαλαρωτική δράση που συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και την καταπολέμηση του άγχους.

Λυκίσκος – ένα παραδοσιακό βότανο για την αντιμετώπιση του άγχους, του στρες και της αυπνίας.

Βαλσαμόχορτο –  ένα ήπιο βότανο κατά του άγχους, την ευερεθιστότητα καθώς και την κατάθλιψη.

Άλλα βότανα – το μελισσόχορτο, η βαλεριάνα και η πασιφλόρα φαίνονται επίσης πως βελτιώνουν τον ύπνο και μειώνουν τα επίπεδα άγχους.

Βότανα για κολπική υγεία

Τα πιο κοινά βότανα μου χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της κολπικής υγείας είναι:

Black Cohosh – είτε ως κολπική κρέμα είτε ως βότανο που λαμβάνεται από το στόμα, φαίνεται να συμβάλλει στην θεραπεία και ανακούφιση της κολπικής ξηρότητας.

Λιναρόσπορος – έχει παρατηρηθεί πως ασκεί μια ήπια οιστρογονική δράση η οποία μέσω διάφορων μηχανισμών συμβάλλει στην μείωση της κολπικής ξηρότητας.

Βότανα για χαμηλή λίμπιντο (σεξουαλική ορμή)

Η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου της:

  • κατάστασης ανάμεσα στους δυο συντρόφους
  • φαρμακευτικής αγωγής
  • γενικότερης υγείας και ευεξίας του ατόμου
  • διατροφής
  • κολπικής ξηρότητας
  • συνήθειες του ατόμου και του τρόπου ζωής (όπως κάπνισμα, αλκοόλ)

Δεν είναι σαφές ακόμη πως υπάρχουν βότανα που αυξάνουν την λίμπιντο. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα βότανα που ενδεχομένως να δρουν ως φυσικά τονωτικά που αυξάνουν την ζωτικότητα και την ενέργεια με αποτέλεσμα να βοηθούν στην βελτίωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Τα πιο κοινά είναι:

Ρίζα Μάκα – ένα από τα πιο δημοφιλή για τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας.

Κορεατικό τζίνσενγκ – φαίνεται να ενισχύει την σεξουαλική διέγερση και λειτουργία.

Tribulus – φαίνεται να βελτιώνει τη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση και να ενισχύει την κολπική λίπανση μειώνοντας έτσι τον πόνο.

 

Αναζητάτε καθοδήγηση που να αφορά το ανοσοποιητικό σας και τα βότανα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Δείτε εδώ

Μην ξεχάσετε να περάσετε απο το section των ebook για τους απόλυτους οδηγούς μας

Με την καθοδήγηση της κλινικής φαρμακοποιού, Κυριακής Μαρσέλου εξειδικευμένη στην βοτανοθεραπεία!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Create Health είναι η 1η οργανωμένη ψηφιακή κοινότητα όπου μέσω webinars, podcast, εκπαιδευτικών ομιλιών, εκπαιδευτικών συνεντεύξεων και εξειδικευμένων courses θα ανακαλύψετε έναν θησαυρό πόρων που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να στηρίξουν το ταξίδι σας προς την ελευθερία και την υγεία. Θα εμβαθύνουμε σε θέματα που περιλαμβάνουν την διατροφική φροντίδα, τη φυσική κατάσταση, την ψυχική ανθεκτικότητα και τη συναισθηματική ευεξία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0
    0
    Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο