Πίσω

Τα απόλυτα βοτάνα για την υγεία

Υπάρχουν μεικτές έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα ορισμένων βοτάνων για την ανακούφιση των  συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Όλα τα παρακάτω βότανα συνιστάται να συνταγογραφούνται από έναν επαγγελματία υγείας εξειδικευμένο στην βοτανοθεραπεία!

Black Cohosh

Το Black cohosh είναι ένα από τα πιο ερευνημένα βότανα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Οι ιθαγενείς γυναίκες της Αμερικής το χρησιμοποιούσαν εδώ και αιώνες για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αλλά και για τους πόνους της περιόδου.

Δεν είναι ακόμη σαφής ο μηχανισμός δράσης του στον οργανισμό, ωστόσο, φαίνεται να μιμείται τις δράσεις ορισμένων νευροδιαβιβαστών (σεροτονίνη, ντοπαμίνη). Το βότανο διατίθεται σε πολλά διαφορετικά σκευάσματα, τα οποία ποικίλλουν ως προς την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα τους.

Προφυλάξεις: θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο κατά την διάρκεια των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων. Ενώ θεωρείτε καλά ανεκτό και ασφαλής βότανο, υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσει πονοκεφάλους σε ορισμένες γυναίκες, για αυτό συνιστάται να μειωθεί για κάποιο διάστημα η δόση και να αυξηθεί ξανά σταδιακά. Ακόμη, φαίνεται να είναι ασφαλής για γυναίκες με καρκίνο του μαστού αλλά χρειάζονται περαιτέρω έρευνες. Είναι σημαντικό πριν την πρόσληψη του βοτάνου να έχει προηγηθεί μια επικοινωνία σχετικά με την θεραπεία με τον ιατρό σας καθώς υπάρχει η πιθανότητα, εάν και σπάνια, να προκαλέσει ηπατική βλάβη σε ορισμένα άτομα.

Vitex agnus-castus, Chaste tree berries

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά του για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου ιδίως σε περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ακανόνιστους κύκλους. Ωστόσο, δεν έχει φανεί να είναι αποτελεσματικό στην διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Κορεατικό Τζίνσενγκ, Panax ginseng

Η ρίζα τζίνσενγκ ανήκει στα προσαρμογόνα βότανα και έχει αποδειχθεί πως ενισχύει την σωματική και πνευματική λειτουργία. Φαίνεται να συμβάλλει στην ανακούφιση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων, ενώ ταυτόχρονα να αυξάνει τη ζωτικότητα, τη νοητική και σεξουαλική λειτουργία. Ωστόσο, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί η δράση του.

Προφυλάξεις: Θα πρέπει πάντα να το χρησιμοποιείτε μόνο βραχυπρόθεσμα (2-4 εβδομάδες) και να λαμβάνετε με προσοχή από όσες παίρνουν αντιπηκτικά φάρμα, όπως βαρφαρίνη και ασπιρίνη, καθώς το βότανο έχει αντιπηκτική και οιστρογονική δράση και αυτό πιθανόν να οδηγήσει σε μετεμμηνοπαυσιακή κολπική αιμορραγία. Ακόμη, άτομα που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες καφεΐνης (καφές, τσάι, ενεργειακά ποτά) ή πάσχουν από υπέρταση, συνιστάται να μην λαμβάνουν το κορεατικό τζίνσενγκ.

Dong quai (Dang Gui), Angelica sinensis

Η ρίζα Dong quai, είναι ένα κινεζικό βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, σε συνδυασμό ή όχι με άλλα βότανα, για την ενίσχυση της γυναικείας υγείας. Υπάρχουν αναφορές πως έχει αποτελεσματική δράση για τα μετεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα και κυρίως τις εξάψεις αλλά τα δεδομένα δεν είναι σαφή ακόμη, καθώς οι δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν στις έρευνες ήταν μικρότερες από αυτές που λαμβάνουν παραδοσιακά στην Κίνα.

Προφυλάξεις: Γυναίκες που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, όπως βαρφαρίνη, ασπιρίνη,  θα πρέπει να συμβουλευτούν ένα επαγγελματία υγείας πριν την λήψη του για να αποφύγουν τυχόν αιμορραγίες. Ακόμη, η χρήση του βοτάνου θα πρέπει να διακόπτεται τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση.

Έλαιο νυχτολούλουδου, Oenothera biennis

Ένα ευρέως συνταγογραφούμενο βότανο που συνιστάται για την θεραπεία εξάψεων, ωστόσο η αποτελεσματικότητά του δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως από κλινικές έρευνες. Φαίνεται, επίσης, πως η επίδρασή του μπορεί να ενισχυθεί όταν συνδυάζετε με βιταμίνη Ε.

Φύλλα του βάλσαμου λεμονιού, Melissa officinalis

Ένα βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια από διάφορους πολιτισμούς για την βελτίωση της μνήμης, της διάθεσης και της πέψης και την καταπολέμηση της αϋπνίας και το άγχους. Συνιστάται να καταναλώνετε 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο ή 2-3 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο βότανο. Για τις αυπνίες, συνδυάστε το βότανο με βαλεριάνα και πιείτε το μία ώρα πριν από τον ύπνο.

Ρίζα Μάκα, Lepidium meyenii

Η ρίζα Μάκα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην Νότια Αμερική για την γυναικεία ορμονική υγεία, την υπογονιμότητα, την διαχείριση της αναιμίας και την βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας. Φαίνεται επίσης, πως ανακουφίζει από τα  συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη ερευνητικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν την δράση του σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Shatavari, Asparagus racemosa

Ένα από το πιο παραδοσιακό αγιουβέρδικο βότανο που είναι γνωστό για τις τονωτικές του ιδιότητες καθώς και για την θεραπεία διάφορων γυναικείων παθήσεων. Θεωρείτε πως αυξάνει την λίμπιντο διότι περιέχει ενώσεις που μοιάζουν δομικά με τα οιστρογόνα, ωστόσο ο μηχανισμός της δράσης του δεν είναι ακόμη κατανοητός από την επιστημονική κοινότητα.

Βαλεριάνα, Valeriana officinalis

Η κατανάλωση βαλεριάνας μπορεί να βοηθήσει στην αϋπνία, ωστόσο, σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων πιθανόν να έχει διεγερτική δράση και όχι καταπραϋντική. Έρευνες που εξέτασαν την δράση της σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, έδειξαν πως ενισχύει την ποιότητα του ύπνου, αλλά μπορεί να χρειαστεί ένα μήνας τακτικής χρήσης για να φανούν τα αποτελέσματα.

Λιναρόσπορος, Linum usitussimum

Τα τοιχώματα των σπόρων λιναρόσπορου είναι πλούσια σε λιγνάνες, ένα είδος φυτοοιστρογόνων, οι οποίες απελευθερώνονται όταν ο σπόρος αλεστεί και φαίνεται να έχουν ήπια οιστρογονική δράση. Ακόμη, οι σπόροι περιέχουν α-λινολενικό οξύ (ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ) και διαλυτές φυτικές ίνες. Ορισμένες μελέτες έδειξαν πως η κατανάλωση λιναρόσπορου έχει συσχετισθεί με μειωμένη κολπική ξηρότητα και ενδέχεται να συμβάλλει στην πρόληψη έναντι του καρκίνου του μαστού. Η ημερήσια συνιστώμενη δόση είναι 25 γραμμάρια, ή περίπου δύο γεμάτες κουταλιές του γλυκού αλεσμένου λιναρόσπορου.

Προφυλάξεις: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες πιθανόν να προκαλέσουν φούσκωμα ή αυξημένες εντερικές κινήσεις. Ακόμη, τα καλά έλαια των σπόρων οξειδώνονται και είναι ωφέλιμα μόνο για περίπου δύο εβδομάδες αφού αλεστούν. Οπότε, συνιστάται να μην αγοράζετε προαλεσμένους σπόρους αλλά να τους αλέθετε εσείς και να τους αποθηκεύετε σε ένα δοχείο στο ψυγείο.

Tribulus terrestris

Αυτό το βότανο περιέχει συστατικά που μοιάζουν δομικά με τα οιστρογόνα και συστατικά που μπορούν να μετατραπούν σε ισχυρά ανδρογόνα, όπως η τεστοστερόνη. Παραδοσιακά το χρησιμοποιούσαν εδώ και γενιές για την ενίσχυση της σεξουαλικής λειτουργίας και της σωματικής απόδοσης στους άνδρες. Έχει παρατηρηθεί, επίσης, πως πιθανόν να ενισχύει την σεξουαλική επιθυμία και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Dioscorea villosa

Ένα παραδοσιακό βότανο, της Βόρειας Αμερικής, που το χρησιμοποιούσαν για πόνους κατά την έμμηνο ρύση, πόνους στις ωοθήκες καθώς και για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Περιέχει μια ουσία, τη διοσγενίνη, η οποία έχει συσχετισθεί με τη γυναίκεια ορμόνη προγεστερόνη, ωστόσο, δεν φαίνεται αυτή η ουσία να μετατρέπεται σε προγεστερόνη στο σώμα και δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του βοτάνου σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Βαλσαμόχορτο, Hypericum perforatum

Το βαλσαμόχορτο είναι ένα παραδοσιακό βότανο που δεν έχει ορμονικές δράσεις, ωστόσο, διαθέτει ένα συνδυασμό ενεργών συστατικών που φαίνεται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων όπως, η αϋπνία, η κατάθλιψη, το άγχος και οι εξάψεις. Έχει μελετηθεί ως μέσω θεραπείας για την κατάθλιψη και του άγχους και φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό και να έχει λιγότερες παρενέργειας συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα. Μια ανασκόπηση έδειξε πως το βαλσαμόχορτο είναι ιδιαιτέρα αποτελεσματικό, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με άλλα βότανα, όπως το black cohosh, για την βελτίωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, ιδίως για τις εξάψεις και την αδιαθεσία. Ακόμη, φάνηκε να είναι πιο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο στην θεραπεία των συμπτωμάτων.

Προφυλάξεις: Δεν έχει μελετηθεί αρκετά για τυχόν αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, όπως αντιπηκτικά, σπασμολυτικά, αντικαταθλητικά, αντισυλληπτικά και άλλα φάρμακα, για αυτό συνιστάται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν την χρήση του.

Passionflower, Passiflora incarnata

Μια μελέτη σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες από το Ιράν, έδειξε πως τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως ο πονοκέφαλος, οι εξάψεις και η κόπωση, βελτιώθηκαν σε έξι εβδομάδες με την χορήγηση βαλσαμόχορτου ή και με τον συνδυασμό του με το βότανο Passiflora, ενώ συμπτώματα όπως η κατάθλιψη, ο μυϊκός πόνος βελτιώθηκαν τις πρώτες τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, χρειάζονται μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες (δηλαδή με ομάδα εικονικού φαρμάκου) για να αποδειχθεί η αποτελεσματικά αυτού του βοτάνου για τη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

 

Αναζητάτε καθοδήγηση που να αφορά το ανοσοποιητικό σας και τα βότανα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Δείτε εδώ.

Με την καθοδήγηση της κλινικής φαρμακοποιού, Κυριακής Μαρσέλου εξειδικευμένη στην βοτανοθεραπεία!

Το Create Health είναι η 1η οργανωμένη ψηφιακή κοινότητα όπου μέσω webinars, podcast, εκπαιδευτικών ομιλιών, εκπαιδευτικών συνεντεύξεων και εξειδικευμένων courses θα ανακαλύψετε έναν θησαυρό πόρων που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να στηρίξουν το ταξίδι σας προς την ελευθερία και την υγεία. Θα εμβαθύνουμε σε θέματα που περιλαμβάνουν την διατροφική φροντίδα, τη φυσική κατάσταση, την ψυχική ανθεκτικότητα και τη συναισθηματική ευεξία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0
    0
    Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο