Πίσω

Τροφές που ενισχύουν το κολλαγόνο του δέρματος

Το κολλαγόνο είναι μια ζωτικής σημασίας πρωτεΐνη που παρέχει δομή και αντοχή σε διάφορους ιστούς του σώματος, όπως το δέρμα, οι τένοντες, οι σύνδεσμοι, οι χόνδροι και τα οστά. Το σώμα δημιουργεί το δικό του κολλαγόνο μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται βιοσύνθεση. Η βιοσύνθεση του κολλαγόνου απαιτεί διάφορα θρεπτικά συστατικά και συμπαράγοντες που διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή, τροποποίηση και συντήρηση του κολλαγόνου.

Ορισμένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη βιοσύνθεση του κολλαγόνου, περιλαμβάνουν:

 • Αμινοξέα

Η Λυσίνη και η Θρεονίνη χαρακτηρίζονται ως “απαραίτητα” αμινοξέα, που σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να τα προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής. Ωστόσο, κάποιες έρευνες δείχνουν πως πιθανόν να συντεθούν και από τα βακτήρια του εντέρου. Τα υπόλοιπα αμινοξέα, η Σερίνη, Γλυκίνη και Προλίνη συντίθενται από το σώμα μας, έτσι, η κατανάλωσή τους μέσω της διατροφής δεν είναι υποχρεωτική.

 • Λυσίνη

Η λυσίνη είναι ένα άλλο αμινοξύ που είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό του κολλαγόνου και την συναντάμε σε φυτικές τροφές, όπως αβοκάντο, σπανάκι, σπιρουλίνα, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, αμύγδαλα, σκόρδο.

 • Θρεονίνη

Η θρεονίνη είναι ένα άλλο αμινοξύ που συμβάλλει στη βιοσύνθεση του κολλαγόνου. Την θρεονίνη την βρίσκουμε σε φυτικές τροφές όπως ξηροί καρποί και σπόροι, γλυκοπατάτα σπιρουλίνα, μούρα γκότζι.

 • Προλίνη και γλυκίνη

Η προλίνη είναι ένα αμινοξύ που αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο του κολλαγόνου και η γλυκίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στο κολλαγόνο. Είναι σημαντικό για τη δομική ακεραιότητα και σταθερότητα του κολλαγόνου. Και τα δυο αμινοξέα συντίθενται με τη χρήση θρεονίνης, επομένως δεν είναι απαραίτητη η διαιτητική τους πρόσληψη. Ωστόσο, η βιταμίνη C απαιτείται για την τροποποίησή τους.

 • Σερίνη

Η σερίνη είναι ένα αμινοξύ που συμμετέχει σε μια κρίσιμη διαδικασία για τη δομή και σταθερότητα του κολλαγόνου, κατά την οποία απαιτείται και η βιταμίνη C ως συμπαράγοντας.

 • Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι ένα από τα πιο κρίσιμα θρεπτικά συστατικά για τη σύνθεση και σταθεροποίηση του κολλαγόνου. Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε σκορβούτο, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αποδυνάμωση των ινών κολλαγόνου και των συνδετικών ιστών. Την βιταμίνη C την συναντάμε στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά όπως είναι τα πορτοκάλια, τα κεράσια, οι φράουλες, οι πιπεριές.

Άλλες βιταμίνες

Υπάρχουν και άλλες βιταμίνες που υποστηρίζουν επίσης έμμεσα τη σύνθεση και τη διατήρηση του κολλαγόνου μέσω της μεταφοράς του οξυγόνου, της αντιοξειδωτικής προστασίας και του μεταβολισμού των αμινοξέων. Στις βιταμίνες περιλαμβάνονται, η βιταμίνη Α (γλυκοπατάτες, καρότα, σπανάκι), η βιταμίνη Ε (ξηροί καρποί, σπόροι), η βιταμίνη Β6 (μπανάνες, κουνουπίδι, πιπερίες) και η βιταμίνη Β12 (διατροφική μαγιά, εμπλουτισμένα τρόφιμα).

Μέταλλα

Ορισμένα μέταλλα δρουν ως συμπαράγοντες σε διάφορες ενζυμικές αντιδράσεις που απαιτούνται για τη βιοσύνθεση του κολλαγόνου.

 • Χαλκός: Ο χαλκός είναι ένα ιχνοστοιχείο που παίζει ρόλο στη διασύνδεση των ινών κολλαγόνου και τον συναντάμε σε τροφές όπως ο ανανάς, το σουσάμι, τα φύκια, οι πατάτες, το λάχανο και οι ντομάτες.
 • Μαγγάνιο: Συμμετέχει στην ενεργοποίηση των ενζύμων που απαιτούνται για τον κατάλληλο σχηματισμό του κολλαγόνου. Το μαγγάνιο βρίσκεται σε τροφές όπως η γλυκοπατάτα, το πράσινο τσάι και το σπανάκι.

Φυτοχημικά και λειτουργικά τρόφιμα που υποστηρίζουν το κολλαγόνο και διατηρήσουν την υγεία του δέρματος

Τα φυτοχημικά και τα λειτουργικά τρόφιμα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της παραγωγής κολλαγόνου και της συνολικής υγείας του δέρματος. Οι ενώσεις αυτές βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα φυτικής προέλευσης και έχουν μελετηθεί για τα πιθανά οφέλη τους.

 • Ρεσβερατρόλη: Την συναντάμε στα κόκκινα σταφύλια, στο κόκκινο κρασί και σε ορισμένα μούρα, και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να προωθήσουν τη σύνθεση κολλαγόνου και να προστατεύσουν το δέρμα από τη φθορά.
 • Βήτα-καροτένιο: Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε β-καροτένιο, όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και το λάχανο, μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στο σώμα. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και την παραγωγή κολλαγόνου.
 • Λυκοπένιο: Βρίσκεται στις ντομάτες, το καρπούζι και το ροζ γκρέιπφρουτ και είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας και υποστηρίζει τη διατήρηση του κολλαγόνου.
 • Κατεχίνες πράσινου τσαγιού: Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας και στη διατήρηση της ακεραιότητας του κολλαγόνου.
 • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα τρόφιμα όπως ο λιναρόσπορος και τα καρύδια παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να συμβάλουν στην υγεία του δέρματος και στη διατήρηση του κολλαγόνου.
 • Φυτοστερόλες: Το τζελ, ο χυμός και η σκόνη της αλόης βέρα περιέχουν ισχυρά φυτοχημικά, τις στερόλες, που ενισχύουν την ενυδάτωση και ελαστικότητα του δέρματος, την παραγωγή υαλουρονικού οξέος και την περιεκτικότητα σε κολλαγόνο.
 • Λιγνάνες: Οι λιγνάνες είναι ένας τύπος φυτοοιστρογόνων, που έχουν χημική δομή παρόμοια με τις ορμόνες οιστρογόνα. Οι λιγνάνες έχουν μελετηθεί για τις πιθανές επιδράσεις τους στην παραγωγή κολλαγόνου και την υγεία του δέρματος. Ο λιναρόσπορος είναι η πλουσιότερη πηγή σε φυτικές λιγνάνες οι οποίες γίνονται πιο βιοδιαθέσιμες με την άλεση των σπόρων πριν την κατανάλωσή τους.

Μια καλά ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά παρέχει τα απαραίτητα συστατικά για τη βιοσύνθεση του κολλαγόνου. Ακόμη, η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. Για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνεται όλα τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά από την  διατροφή σας συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο για εξατομικευμένη καθοδήγηση.

Το Create Health είναι η 1η οργανωμένη ψηφιακή κοινότητα όπου μέσω webinars, podcast, εκπαιδευτικών ομιλιών, εκπαιδευτικών συνεντεύξεων και εξειδικευμένων courses θα ανακαλύψετε έναν θησαυρό πόρων που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να στηρίξουν το ταξίδι σας προς την ελευθερία και την υγεία. Θα εμβαθύνουμε σε θέματα που περιλαμβάνουν την διατροφική φροντίδα, τη φυσική κατάσταση, την ψυχική ανθεκτικότητα και τη συναισθηματική ευεξία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0
  0
  Καλάθι
  Το καλάθι σας είναι άδειο