Πίσω

Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με εσπεριδοειδή, ρόδι και μπαχαρικά

Οι γιορτές είναι σίγουρα ένα διάστημα χαλάρωσης, απόλαυσης και αλλαγής καθημερινότητας –κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Τραπέζια, συναντήσεις, διασκέδαση, χαλάρωση στο σπίτι, όλα αλλάζουν λίγο την καθημερινότητά μας, από το φαγητό μέχρι τη ρουτίνα ύπνου μας –τουλάχιστον τις περισσότερες ημέρες. Μαζί, όμως, με τις απολαύσεις και τη λάμψη των γιορτών, δεν είναι και μια καλή στιγμή να αξιοποιήσουμε λίγο τον ελεύθερο χρόνο που μπορεί να έχουμε για να δώσουμε στο σώμα μας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να υποστηρίξει την ενέργεια, τη διάθεση και την ισορροπία των ορμονών;

Μια σαλάτα που συνδυάζει ζουμερά εσπεριδοειδή, γλυκόξινο ρόδι, τραγανά καρύδια και μπαχαρικά που θυμίζουν γιορτές, μπορεί να γίνει ένα γευστικό και θρεπτικό «δώρο» στον εαυτό σας, αλλά και πιάτο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τα εσπεριδοειδή προσφέρουν βιταμίνη C για υποστήριξη του ανοσοποιητικού και αντιοξειδωτική προστασία, τα καρύδια ωμέγα-3 για καρδιά και εγκέφαλο και το ρόδι φυτικές ίνες και πολυφαινόλες που υποστηρίζουν την ισορροπία ορμονών και την πέψη. Ταυτόχρονα, τα αντιοξειδωτικά μπαχαρικά όπως η κανέλα και το γαρίφαλο, προάγουν τη συνολική υγεία και μπορούν να βελτιώσουν την πέψη και να προσθέσουν αίσθηση ζεστασιάς, που πολλές φορές ανακουφίζει τα ήπια συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως η ψυχική ένταση. Ειδικά για την περίοδο της προεμμηνόπαυσης και εμμηνόπαυσης, η σαλάτα αυτή φέρνει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, της ισορροπίας ορμονών και της καλής διάθεσης, με έναν φυσικό και… εορταστικό τρόπο.

Μαζί με μικρές στιγμές αυτοφροντίδας –έναν περίπατο στη φύση, λίγη χαλάρωση ή ένα ζεστό ρόφημα– οι γιορτές μπορούν να γίνουν πραγματικά αναζωογονητικές και ανακουφιστικές για το σώμα και το μυαλό και μάλιστα χωρίς να χάσουν τη γεύση τους.

Υλικά (για 2–3 μερίδες)
4–5 μεγάλα φύλλα μαρουλιού ή ανάμικτα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
1 πορτοκάλι, καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
1 μανταρίνι, κομμένο σε φέτες
¼ φλιτζάνι σπόρους ροδιού
2 κ.σ. καρύδια ή αμύγδαλα ελαφρώς καβουρδισμένα

Για το ντρέσινγκ
2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.σ ξίδι μπαλσάμικο ή χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γ. μέλι ή σιρόπι αγαύης (ή σφενδάμου)
¼ κ.γ.κανέλα
⅛ κ.γ.μοσχοκάρυδο
⅛ κ.γ.γαρίφαλο σε σκόνη (προαιρετικά),
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένετε και στεγνώνετε τα λαχανικά και τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια. Τα τοποθετείτε σε σαλατιέρα και προσθέτετε τις φέτες εσπεριδοειδών και τους σπόρους ροδιού. Πασπαλίζετε τα καρύδια ή τα αμύγδαλα για τραγανότητα.

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το ξύδι ή χυμό πορτοκαλιού, το μέλι ή σιρόπι αγαύης, κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, αλάτι και πιπέρι.

Περιχύνετε τη σαλάτα και ανακατεύετε απαλά πριν σερβίρετε.

Tip: Για ακόμα πιο γιορτινή αίσθηση, προσθέστε λίγες φλούδες πορτοκαλιού καραμελωμένες ή λίγο ξύσμα πορτοκαλιού πάνω από τη σαλάτα.

Το Create Health είναι η 1η οργανωμένη ψηφιακή κοινότητα όπου μέσω webinars, podcast, εκπαιδευτικών ομιλιών, εκπαιδευτικών συνεντεύξεων και εξειδικευμένων courses θα ανακαλύψετε έναν θησαυρό πόρων που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να στηρίξουν το ταξίδι σας προς την ελευθερία και την υγεία. Θα εμβαθύνουμε σε θέματα που περιλαμβάνουν την διατροφική φροντίδα, τη φυσική κατάσταση, την ψυχική ανθεκτικότητα και τη συναισθηματική ευεξία.

0
    0
    Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο