
Γεμιστά με φακές και λαχανικά
Τα γεμιστά είναι ένα φαγητό της ελληνικής κουζίνας που πάντα θα μας ταξιδεύει πίσω στα παιδικά χρόνια, με τις μυρωδιές, τα χρώματα και τη γεύση του. Χωρίς καθόλου να θέλουμε να χαλάσουμε αυτή την ανάμνηση και συνεχίζοντας να αγαπάμε πολύ αυτό το αυθεντικό πιάτο –ένα από τα πολλά της ελληνικής κουζίνας που δεν περιλαμβάνει καθόλου ζωικά προϊόντα- δημιουργήσαμε μια εναλλακτική, ακόμη πιο φιλική προς το έντερο, πιο πλούσια σε πρωτεΐνη και σίδηρο, με την προσθήκη οσπρίων και συγκεκριμένα… φακής!
Τα γεμιστά με φακές είναι μια εξαιρετική επιλογή που εκτός από την υπέροχη γεύση τους, συνδυάζουν τη γεύση της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με τα οφέλη για την υγεία, ειδικά όσον αφορά το μικροβίωμα του εντέρου. Οι φακές, πλούσιες σε φυτικές ίνες και προβιοτικά, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας στην ανάπτυξη των καλών βακτηρίων και στη βελτίωση της πεπτικής υγείας. Αυτή η συνταγή, λοιπόν, αποτελεί μια ιδανική επιλογή για όσους επιθυμούν να ενισχύσουν το μικροβίωμα του εντέρου και να απολαύσουν παράλληλα ένα νόστιμο πιάτο γεμάτο θρεπτικά συστατικά, λίγο διαφορετικό από αυτό της μαμάς και της γιαγιάς.
Υλικά (για 4 άτομα)
6 μεγάλες ντομάτες
4 πράσινες πιπεριές
1 φλ. φακές (μαγειρεμένες)
1/2 φλ. καστανό ρύζι ή πλιγούρι ή κεχρί
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες 10-15 λεπτά νωρίτερα για απελευθέρωση αλλισίνης)
1/2 φλ. τριμμένο κολοκυθάκι
1/2 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 φλ. άνηθο (προαιρετικά)
1/3 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Elettra
Χυμός από 1/2 λεμόνι
Αλάτι και πιπέρι
Μια πρέζα κανέλα (προαιρετικά για άρωμα)
2-3 κ.σ. ντοματοπελτέ
Νερό
Οδηγίες
Κόψτε το επάνω μέρος από τις ντομάτες και τις πιπεριές, κρατήστε τα «καπάκια» και αδειάστε προσεκτικά το εσωτερικό με ένα κουτάλι. Τρίψτε την ψίχα από τις ντομάτες και φυλάξτε τη σε ένα μπολ.
Σε ένα τηγάνι ζεστάνετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το κολοκυθάκι, τις μαγειρεμένες φακές, το καστανό ρύζι ή το πλιγούρι ή το κεχρί, τον ντοματοπελτέ, την ψίχα της ντομάτας, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τα μπαχαρικά. Ανακατέψτε καλά και αφήστε να μαγειρευτούν για 5-7 λεπτά.
Γεμίστε τις ντομάτες και τις πιπεριές με το μείγμα, αφήνοντας λίγο χώρο για το ρύζι να φουσκώσει. Βάλτε τα «καπάκια» πάνω τους.
Τοποθετήστε τα γεμιστά σε ένα ταψί, ρίξτε λίγο νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήστε στους 180°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να δέσει η γέμιση.
Σερβίρετε τα γεμιστά ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου –αν και ακόμη και από το ψυγείο είναι υπέροχα!
Tip
Για έξτρα προβιοτικά, συνοδέψτε τα με λίγο λάχανο τουρσί στο πλάι!