Γιατί έχουν σημασία οι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα
Η αρχή του χρόνου δίνει στους περισσότερους το έναυσμα για νέες συνήθειες και στόχους, εξού και οι διάφορες λίστες με το τι θέλουμε να επιτύχουμε τη νέα χρονιά. Πόσοι, όμως, εμμένουν στους στόχους; Πόσοι βάζουν πολύ ψηλά τον πήχη και καταλήγουν να παραιτούνται από κάθε προσπάθεια πολύ σύντομα; Πόσο εύκολο είναι τελικά να βάλουμε νέες υγιεινές συνήθειες στη ζωή μας που να μας ανοίξουν το δρόμο;
Ο Dr. BJ Fogg, συγγραφέας και κοινωνικός επιστήμονας συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, υποστηρίζει στο βιβλίο του Tiny Habits ότι οι μικρές, σταδιακές αλλαγές είναι πιο αποτελεσματικές για την υιοθέτηση σταθερών συνηθειών. Η έρευνά του δείχνει ότι ξεκινώντας με μικρά βήματα (10 λεπτά γυμναστική στο σπίτι αντί για 1 ώρα στο γυμναστήριο) μειώνει το αίσθημα υπερφόρτωσης και ενισχύει την αυτοπεποίθηση. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι μικρές ενέργειες εξελίσσονται φυσικά σε μεγαλύτερες ρουτίνες.
Αντίστοιχα, προερχόμενη από ιαπωνικές επιχειρηματικές πρακτικές, η φιλοσοφία Kaizen ενθαρρύνει τη συνεχή βελτίωση μέσω μικρών, σταθερών αλλαγών. Έρευνες στη συμπεριφορά στους χώρους εργασίας δείχνουν ότι αυτή η προσέγγιση αυξάνει το κίνητρο και οδηγεί σε βιώσιμες αλλαγές, μια αρχή που ισχύει εξίσου καλά και για προσωπικούς στόχους υγείας.
Τι λένε οι έρευνες
Ερευνητικά δεδομένα στη νευροεπιστήμη δείχνουν ότι η επίτευξη μικρών, συχνών επιτυχιών ενεργοποιεί την έκκριση ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή της «καλής διάθεσης». Αυτό δημιουργεί έναν θετικό κύκλο ενίσχυσης, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να παραμείνουν πιστοί στις νέες τους συνήθειες.
Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Health Psychology έδειξε ότι άτομα που ξεκίνησαν με μικρές αλλαγές στη διατροφή τους, όπως η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης λαχανικών κατά μία μόνο μερίδα, ήταν πιο πιθανό να διατηρήσουν τις νέες συνήθειες τους μετά από έξι μήνες, σε σύγκριση με όσους επιχείρησαν να αλλάξουν εντελώς τη διατροφή τους απότομα.
Αντίστοιχα, ο Αμερικανικός Σύλλογος Καρδιολογίας υπογραμμίζει τα μακροπρόθεσμα οφέλη της εισαγωγής σύντομων περιπάτων διάρκειας 10 λεπτών σε καθιστικές ρουτίνες, οι οποίοι συχνά οδηγούν σε υψηλότερα συνολικά επίπεδα δραστηριότητας με την πάροδο του χρόνου.
Ίσως έχετε ακούσει και για τον κανόνα του 1%, όπου στην επαγγελματική ποδηλασία, η ομάδα Team Sky υιοθέτησε τη στρατηγική του «οριακού κέρδους» βελτιώνοντας κάθε πτυχή της απόδοσης κατά μόλις 1%. Μέσα σε λίγα χρόνια, αυτές οι μικρές προσαρμογές (π.χ. καλύτερη υγιεινή ύπνου, βελτιστοποίηση καθισμάτων ποδηλάτων) οδήγησαν σε μεγάλες νίκες, όπως το Tour de France. Αυτή η φιλοσοφία εφαρμόζεται άμεσα και στους προσωπικούς στόχους υγείας.
Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, το πιο σημαντικό είναι η διάσπαση των στόχων σε μικρά, διαχειρίσιμα βήματα, καθώς αυτά αποτελούν τη βάση για διαρκείς αλλαγές. Οι μικρές αλλαγές φαίνονται λιγότερο τρομακτικές και πιο εφικτές, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να ξεκινήσουν. Ταυτόχρονα, οι μικρές επιτυχίες σε έναν τομέα συχνά επεκτείνονται και σε άλλους, προκαλώντας ένα «φαινόμενο ντόμινο» θετικών συμπεριφορών. Με την επίτευξη μικρών στόχων, οι άνθρωποι αποκτούν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις.
Το μικρό βήμα του Veganuary
Μια καλή ευκαιρία για όσους θέλουν να βελτιώσουν τη διατροφή τους και να αποφύγουν τα ζωικά είναι και το Veganuary που πραγματοποιείται κάθε Ιανουάριο και μας προ(σ)καλεί να διώξουμε για αυτό το μήνα κάθε ζωικό προϊόν από τη διατροφή μας. Δείτε το σαν μια μικρή πρόκληση, σαν το πρώτο βήμα να δοκιμάσετε την plant-based διατροφή για μικρό χρονικό διάστημα, να δείτε πώς μπορείτε να τη διαμορφώσετε σε εσάς και αν μπορείτε να την ακολουθήσετε. Έχουμε δει πολλούς να κάνουν αυτό το πρώτο βήμα κι έπειτα να νιώθουν πιο δυνατοί να πάνε παραπέρα. Μήπως είστε οι επόμενοι;