
Γίγαντες με φάβα και καπνιστή πάπρικα
Μια πρωτεϊνούχα και θρεπτική συνταγή που συνδυάζει τα οφέλη των οσπρίων σε ένα… πάρτι φυτοοιστρογόνων, που είναι πολύ βοηθητικά στην εμμηνόπαυση. Τόσο η φάβα, όσο και οι γίγαντες περιέχουν ισοφλαβόνες, μια κατηγορία φυτοοιστρογόνων, αλλά και άλλες ενώσεις που λειτουργούν σαν φυτοοιστρογόνα. Η φάβα δημιουργεί επίσης μια βελούδινη βάση γεμάτη γεύση, ενώ οι ψημένοι γίγαντες προσφέρουν πλούσια φυτική πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Κι επειδή τα αρώματα και οι εντάσεις στο φαγητό μας αρέσουν, η καπνιστή πάπρικα δίνει ακριβώς αυτό, ενώ το λεμόνι και τα φρέσκα μυρωδικά ισορροπούν το πιάτο με φρεσκάδα και αντιοξειδωτικά. Ιδανικό για ζεστό ή χλιαρό σερβίρισμα, που ξεφεύγει από τους κλασικούς γίγαντες.
Υλικά (2–3 μερίδες)
150 γρ. φάβα
200 γρ. φασόλια γίγαντες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.γ. ξερό θυμάρι ή 1 κ.σ. φρέσκο
1 κρεμμύδι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Χυμός από ½ λεμόνι
Φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος) για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε τους γίγαντες σε μεγάλο μπολ με άφθονο νερό και αφήνουμε να μουλιάσουν για 8–12 ώρες ή όλη τη νύχτα. Την επόμενη ημέρα σουρώνουμε και τους ξεπλένουμε καλά. Τους βάζουμε σε κατσαρόλα με φρέσκο νερό (περίπου 3 δάχτυλα πάνω από τα φασόλια) και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 40–50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατούν το σχήμα τους. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Στη συνέχεια, βράζουμε τη φάβα σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσει πολύ (30–40 λεπτά). Σουρώνουμε και πολτοποιούμε με πιρούνι ή μπλέντερ.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτριο τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι που έχουμε προηγουμένως κόψει, την καπνιστή πάπρικα και το θυμάρι για λίγα δευτερόλεπτα κι έπειτα προσθέτουμε την κρέμα φάβας και ανακατεύουμε. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό για πιο ρευστή υφή.
Βάζουμε σε ένα ταψάκι ή πυρέξ τους γίγαντες και τη φάβα με τα υπόλοιπα υλικά και ψήνουμε στους 180–200°C για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μελώσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό, γαρνίροντας με φρέσκα μυρωδικά για έξτρα άρωμα και οφέλη.
Tips για για να κάνετε τα όσπρια πιο εύπεπτα
Μπορεί για πολλούς να είναι ένα «δύσκολο» φαγητό για το έντερο, ωστόσο υπάρχουν μερικά κόλπα που μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση για να αποφύγετε το πρήξιμο.
- Μουλιάστε καλά τα όσπρια για 12-18 ώρες σε άφθονο νερό με λίγο λεμόνι ή ξίδι, αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές. Πριν το μαγείρεμα, πετάξτε το νερό και ξεπλύνετέ τα.
- Προβράστε τα για 10-15 λεπτά, πετάξτε το πρώτο νερό και συνεχίστε το μαγείρεμα με φρέσκο ζεστό νερό.
- Προσθέστε χωνευτικά μπαχαρικά όπως δάφνη, κύμινο, μάραθο, γλυκάνισο ή τζίντζερ, από την αρχή του μαγειρέματος.
- Μουλιάστε και ξεπλύνετε ξεχωριστά τα διαφορετικά όσπρια (π.χ. γίγαντες και φάβα) πριν τα συνδυάσετε.
- Αποφύγετε να τα σερβίρετε με πολλά αμυλούχα (π.χ. ψωμί ή πατάτες). Προτιμήστε να προσθέσετε στο τέλος λίγο ωμό ελαιόλαδο και λεμόνι και να τα καταναλώσετε χλιαρά.



