Πίσω

Γλυκοπατάτες με σάλτσα λεμονιού και ελαιόλαδου

Ξέρετε πόσο πολύ αγαπάμε τις γλυκοπατάτες στο Create Health, ως ένα υλικό που προτιμούν και στις Μπλε Ζώνες του πλανήτη, με τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροζωίας. Κι επειδή είναι τόσο νόστιμες, τις προτιμάμε συχνά-πυκνά σε μίνιμαλ συνταγές –που είναι και πιο εύκολες και γρήγορες για την καθημερινότητα- πάντα με πολλαπλά οφέλη, που προκύπτουν και από τους συνδυασμούς των υλικών.

Σε αυτή τη συνταγή, οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ η σάλτσα με λεμόνι και ελαιόλαδο προσφέρει καλά λιπαρά για απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών (όπως η Α της γλυκοπατάτας) και βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ρίγανη και το ελαιόλαδο έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και το λεμόνι δίνει την τελική οξύτητα, προσθέτοντας λίγη ακόμα βιταμίνη C στο πιάτο, για ισχυρή άμυνα και λαμπερό δέρμα.

Η γλυκύτητα της γλυκοπατάτας συνδυάζεται τέλεια με τη φρεσκάδα, την οξύτητα και τη λιπαρότητα της σάλτσας, δημιουργώντας ένα comfort αποτέλεσμα για κάθε εποχή, κάθε στιγμή και με πολλούς τρόπους. Μπορείτε να την απολαύσετε ως κυρίως, αλλά και ως συνοδευτικό σε ρύζι με λαχανικά, κινόα και ό,τι άλλο θέλετε, σε ένα πιάτο που ταιριάζει και στη νηστεία της Σαρακοστής.

Υλικά
2 μεγάλες γλυκοπατάτες
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Elettra (για τις γλυκοπατάτες)
Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη (ή περισσότερο, αν θέλετε)
1 σκελίδα σκόρδο

Για τη σάλτσα
Χυμός από 1 λεμόνι
2-3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Elettra (για τη σάλτσα)
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα (προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση

Οδηγίες

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Κόψτε τις γλυκοπατάτες σε μέτριες φέτες ή κύβους και τοποθετήστε τες σε ένα ταψί, αλείφοντας με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνοντας. Προσθέστε και το σκόρδο, που θα έχετε ψιλοκόψει 15 λεπτά νωρίτερα για να το βοηθήσετε να απελευθερώσει την αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη αλλισίνη του. Ψήστε τις γλυκοπατάτες για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν χρυσή κρούστα.

Ενώ ψήνονται, ετοιμάστε τη σάλτσα: σε ένα μικρό μπολ, αναμείξτε τον χυμό λεμονιού, 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, τη μουστάρδα (αν τη χρησιμοποιήσετε), αλάτι και πιπέρι.

Όταν οι γλυκοπατάτες είναι έτοιμες, βγάλτε τις από τον φούρνο και περιχύστε τις με τη σάλτσα λεμονιού και ελαιόλαδου.

Γαρνίρετε με ρίγανη και σερβίρετε!

Tip: Για πιο καπνιστή γεύση, δοκιμάστε καπνιστή πάπρικα που είναι πλούσια σε καροτενοειδή, καψαϊκίνη, βιταμίνη Ε, σίδηρο, με οφέλη στο ανοσοποιητικό, το μεταβολισμό και την καρδιαγγειακή υγεία.

Το Create Health είναι η 1η οργανωμένη ψηφιακή κοινότητα όπου μέσω webinars, podcast, εκπαιδευτικών ομιλιών, εκπαιδευτικών συνεντεύξεων και εξειδικευμένων courses θα ανακαλύψετε έναν θησαυρό πόρων που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να στηρίξουν το ταξίδι σας προς την ελευθερία και την υγεία. Θα εμβαθύνουμε σε θέματα που περιλαμβάνουν την διατροφική φροντίδα, τη φυσική κατάσταση, την ψυχική ανθεκτικότητα και τη συναισθηματική ευεξία.

0
    0
    Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο