Πίσω

Καλοκαιρινό λαδερό με μελιτζάνες, πατάτες και ρεβίθια

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φύση προσφέρει απλόχερα τους πιο πολύτιμους καρπούς της, μεταξύ των οποίων βρίσκουμε μελιτζάνες, πατάτες, ώριμες ντομάτες, φρέσκο μαϊντανό, που με λίγη φροντίδα και δημιουργικότητα μεταμορφώνονται σε ένα βαθιά χορταστικό λαδερό πιάτο. Bonus στο πιάτο αυτό είναι τα ρεβίθια με την πρωτεΐνη τους που χαρίζουν στο σώμα αυτό που χρειάζεται χωρίς φασαρία, με απλότητα, νοστιμιά και φροντίδα.

Στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, μάλιστα, το πιάτο αυτό μπορεί να είναι θεραπευτικό με πολλούς τρόπους. Οι μελιτζάνες και οι ντομάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που στηρίζουν το νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ τα ρεβίθια περιέχουν φυτοοιστρογόνα που συμβάλλουν στην ορμονική ισορροπία και στη μείωση των εξάψεων. Οι πατάτες προσφέρουν κάλιο και βιταμίνη C, ενώ το ελαιόλαδο ενισχύει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και υποστηρίζει την υγεία των οστών και του δέρματος. Είναι ένα πιάτο γεμάτο διατροφική συνέργεια: οι φυτικές ίνες συνδυάζονται με καλά λιπαρά και φυσικά σάκχαρα, για σταθερότητα στο σάκχαρο και διάθεση χωρίς απότομες πτώσεις. Και καθώς το φαγητό σερβίρεται, γαρνιρισμένο με μαϊντανό και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, θυμίζει πως η αυτοφροντίδα ξεκινάει από την κατσαρόλα.

Υλικά (για 4 μερίδες)
1 μεγάλη μελιτζάνα, κομμένη σε κύβους
2 μέτριες πατάτες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια
1 φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια (ή βρασμένα από την προηγούμενη)
3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες ή πολτοποιημένες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ κουταλάκι γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Νερό όσο χρειαστεί
Μπόλικο φρέσκο μαϊντανό για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Σε μια πλατιά κατσαρόλα, σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λίγο από το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τις πατάτες και τις μελιτζάνες και τις γυρνάτε για 4-5 λεπτά να πάρουν χρώμα.

Ρίχνετε τις τριμμένες ντομάτες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά λίγη κανέλα για βάθος γεύσης.

Προσθέτετε τα ρεβίθια και λίγο νερό (περίπου ½ φλιτζάνι), ίσα να σκεπάζει τα υλικά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα.

Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να «σταθεί» για 10 λεπτά πριν σερβίρετε.

Σερβίρετε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου, με μπόλικο φρέσκο μαϊντανό από πάνω και προαιρετικά λίγο λεμόνι.

Tip: Μπορείτε να το συνοδεύσετε με λίγο καλοκαιρινό ταμπουλέ στο πλάι. Είναι ιδανικό για μεσημεριανό, ελαφρύ δείπνο ή και… τάπερ στη δουλειά.

 

Το Create Health είναι η 1η οργανωμένη ψηφιακή κοινότητα όπου μέσω webinars, podcast, εκπαιδευτικών ομιλιών, εκπαιδευτικών συνεντεύξεων και εξειδικευμένων courses θα ανακαλύψετε έναν θησαυρό πόρων που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να στηρίξουν το ταξίδι σας προς την ελευθερία και την υγεία. Θα εμβαθύνουμε σε θέματα που περιλαμβάνουν την διατροφική φροντίδα, τη φυσική κατάσταση, την ψυχική ανθεκτικότητα και τη συναισθηματική ευεξία.

0
    0
    Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο