Μαλακά κουλουράκια με βρόμη, μπανάνα, μήλο και αβοκάντο
Η ποικιλία φρούτων, λαχανικών και φυτικών τροφών εν γένει είναι πλέον σαφές ότι μας χαρίζει ποικιλία βιταμινών, αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών και μεταλλικών στοιχείων, στέλνοντας μερικά επίπεδα ψηλότερα τη διατροφική αξία του πιάτου μας. Πόσο μάλλον αν τα συνδυάζουμε σε μια συνταγή και ακόμα καλύτερα, αν αυτή η συνταγή είναι ιδανική για… λιγούρες μικρών και μεγάλων. Κι επειδή το φθινόπωρο, με τις υποχρεώσεις όλων να κλιμακώνονται, ψάχνουμε συνεχώς κάτι να μας δώσει ενέργεια, τι καλύτερο από σπιτικά κουλουράκια με αγνά υλικά, μαλακά και περιποιημένα, που και θα μας κόψουν τη λιγούρα και θα μας χαρίσουν απόλαυση με ωφέλιμα υλικά.
Βρόμη, μπανάνα, μήλο και αβοκάντο οι πρωταγωνιστές λοιπόν, που μεταφράζεται σε μαγνήσιο, κάλιο, καλά λιπαρά, β-γλυκάνες και πηκτίνη, μεταξύ άλλων, για ενέργεια, ισορροπία στο μικροβίωμα, καλή απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών, λάμψη στο δέρμα και υπέροχη γεύση.
Ειδικά για την εμμηνόπαυση, είναι μια ιδανική επιλογή για τις ώρες… λιγούρας, καθώς περιέχει λίγες θερμίδες, πολλές φυτικές ίνες και τρυπτοφάνη από τη βρόμη, η οποία συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που επηρεάζει τη διάθεση και την ευεξία. Κατά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα σεροτονίνης μπορεί να μειώνονται, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως η κατάθλιψη, το άγχος και οι διαταραχές ύπνου. Η τρυπτοφάνη, μέσω της αύξησης των επιπέδων σεροτονίνης, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και της ποιότητας ύπνου, υποστηρίζοντας τη συνολική ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Υλικά
1 ώριμη μπανάνα (πολτοποιημένη)
1/2 ώριμο αβοκάντο (πολτοποιημένο)
1/2 φλιτζάνι βρόμη
1/2 μήλο (τριμμένο)
1 κουταλιά σιρόπι σφενδάμου (προαιρετικά για γλυκύτητα)
1/4 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Μια πρέζα αλάτι
Οδηγίες
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Αναμείξτε την πολτοποιημένη μπανάνα, το αβοκάντο, το τριμμένο μήλο, τη βρόμη, την κανέλα, τη βανίλια και το αλάτι σε ένα μπολ.
Βάλτε κουταλιές από το μείγμα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήστε για 12-15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Αφήστε να κρυώσουν και απολαύστε!