Πίσω

Mελιτζάνες με φακές, καρύδια και κρέμα από φυτικό γιαούρτι και ταχίνι

Μπορεί να μην είναι «καθαρό» πιάτο της ελληνικής κουζίνας, αλλά σίγουρα έχει αιγαιοπελαγίτικο αέρα και φέρνει σε ένα πιάτο τόσα διαφορετικά φυτικά υλικά, που δεν μπορεί παρά να μας «φορτώνει» με γεύση και οφέλη. Συνδυάζει τη γήινη δύναμη της φακής με την κρεμώδη δροσιά μιας λευκής φυτικής σάλτσας από ταχίνι και γιαούρτι φυτικής προέλευσης, μέσα σε στρώσεις ψητής μελιτζάνας και για ακόμη μια φορά συνδυάσαμε υλικά που εκτός από γεύση μας προσφέρουν φροντίδα στη φάση της εμμηνόπαυσης ή της προεμμηνόπαυσης. Πιο συγκεκριμένα, οι φακές και το ταχίνι μας παρέχουν φυτοοιστρογόνα που βοηθούν στην ορμονική ισορροπία, το ελαιόλαδο και τα καρύδια μας χαρίζουν αντιφλεγμονώδη καλά λιπαρά για καρδιά και εγκέφαλο, το ταχίνι είναι πλούσιο σε ασβέστιο που χρειαζόμαστε για τα οστά και η μελιτζάνα, η ντομάτα και τα μυρωδικά συμβάλλουν στη συνολική ευεξία με την αντιοξειδωτική τους δράση. Και φυσικά, η συνέργεια των τροφών μας δίνει έξτρα οφέλη: Οι φακές με τα φρέσκα μυρωδικά και το λεμόνι συνεργάζονται για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, υποστηρίζοντας την ενέργεια και την ορμονική ισορροπία, ενώ η μελιτζάνα και η ντομάτα μαζί με ελαιόλαδο και ταχίνι αυξάνουν την απορρόφηση αντιοξειδωτικών, προστατεύοντας καρδιά και εγκέφαλο.

Υλικά (για 2-3 άτομα)
Για τις μελιτζάνες

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες κατά μήκος (~0.5 εκ.)
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1 φλιτζάνι βρασμένες φακές (πράσινες ή beluga)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
  • 1 μικρή ντομάτα ψιλοκομμένη (ή 6 ντοματίνια)
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • Φρέσκος δυόσμος και μαϊντανός
  • Αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 3 κ.σ. γιαούρτι φυτικό (καρύδας ή αμυγδάλου, χωρίς γλυκαντικά)
  • 1,5 κ.σ. ταχίνι
  • Χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο (πολύ ψιλοκομμένο ή σε σκόνη)
  • Λίγο αλάτι

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C. Αλείφετε τις φέτες μελιτζάνας με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και τις ψήνετε για 15-20 λεπτά, γυρίζοντας μία φορά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.

Στη συνέχεια, σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτετε τις φακές, τη ντομάτα, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και τα καρύδια. Αφήστε να μαγειρευτούν για 5-7 λεπτά και αποσύρετε από τη φωτιά προσθέτοντας το ξύσμα λεμονιού και τα μυρωδικά.

Πάμε τώρα να φτιάξουμε τη σάλτσα. Αναμειγνύετε όλα τα υλικά της μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές, κρεμώδες μείγμα –αν σας βγει πολύ πηχτή, αραιώστε με 1-2 κ.γ. νερό.

Για να συναρμολογήσετε το πιάτο στρώνετε εναλλάξ: μία φέτα μελιτζάνας, λίγη από τη σάλτσα, μία κουταλιά από τη γέμιση και επαναλαμβάνετε για 2-3 στρώσεις.

Περιχύνετε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε (αν θέλετε) με σουσάμι και φρέσκο δυόσμο και το πιάτο σας είναι έτοιμο. Μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες λεμονιού για έξτρα δροσιά και να συνοδέψετε με δροσερή σαλάτα ρόκας ή ντομάτα-αγγούρι.

Tips

  • Αν θέλετε περισσότερη πρωτεΐνη, προσθέστε ρεβίθια ή tofu στη γέμιση
  • Για πιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα, συνδυάστε το γιαούρτι με «τυρί» από κάσιους

 

Το Create Health είναι η 1η οργανωμένη ψηφιακή κοινότητα όπου μέσω webinars, podcast, εκπαιδευτικών ομιλιών, εκπαιδευτικών συνεντεύξεων και εξειδικευμένων courses θα ανακαλύψετε έναν θησαυρό πόρων που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να στηρίξουν το ταξίδι σας προς την ελευθερία και την υγεία. Θα εμβαθύνουμε σε θέματα που περιλαμβάνουν την διατροφική φροντίδα, τη φυσική κατάσταση, την ψυχική ανθεκτικότητα και τη συναισθηματική ευεξία.

0
    0
    Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο