Μήπως το αλουμινόχαρτο αποτελεί κίνδυνο για την υγεία;
Είναι τελικά το αλουμινόχαρτο ασφαλές;
Το αλουμίνιο το συναντάμε κυριολεκτικά παντού. Εμφανίζεται φυσικά στο περιβάλλον, δηλαδή στα τρόφιμα, στο χώμα και στο πόσιμο νερό και χρησιμοποιείται, επίσης, σε συσκευασίες τροφίμων, δίσκους ψησίματος, καλλυντικά προϊόντα, ακόμη και φάρμακα. Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα έδειξαν πως το αλουμινόχαρτο φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την γενική μας υγεία και ευεξία καθώς διαπιστώθηκε πως κάποια συστατικά του διαχέονται μέσα στα τρόφιμα.
Σε μικρές ποσότητες η πρόσληψη αυτών των συστατικών δεν έχει φανεί να είναι ανησυχητική για την υγεία. Ωστόσο, η καθημερινή έκθεσή μας σε μεγάλες ποσότητες αυτών των τοξικών ουσιών είναι δυνατόν να υπερβεί το συνιστώμενο ασφαλές όριο πρόσληψής τους.
Υπάρχουν ορισμένες έρευνες που δείχνουν πως τα άτομα που εκτίθενται σε υψηλές ποσότητες αλουμινίου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως νόσο Alzheimer και γνωστικές διαταραχές. Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα είναι μεικτά και δεν έχει αποδειχθεί ακόμη πως το αλουμίνιο μπορεί να προκαλέσει ορισμένους καρκίνους.
Πόσο αλουμίνιο είναι βλαβερό;
Είναι σημαντικό να είστε συνειδητοί για το πόσο αλουμίνιο μπορεί να λαμβάνετε συνολικά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τα επίπεδα αλουμινίου κάτω από 2mg ανά κιλό σωματικού βάρους την εβδομάδα φαίνεται να είναι ασφαλή.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί, πως ένα μικρό ποσοστό του αλουμινίου που προσλαμβάνουμε απορροφάτε από την γαστρεντερική οδό και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, ακόμα και αν λαμβάνετε αλουμίνιο πιθανότατα δεν απορροφάτε αρκετό για να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας.
Επίσης, τα όργανά μας, και κυρίως τα νεφρά, είναι σύμμαχοί μας στη προσπάθεια αποβολής των τοξικών ουσιών από το σώμα. Τα νεφρά απομακρύνουν μεγάλα ποσοστά αλουμινίου από το σώμα μέσω των ούρων, και έτσι διασφαλίζουν πως τα επίπεδα στο σώμα παραμένουν χαμηλά.
Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγουμε την έκθεσή μας στο αλουμίνιο;
Εάν και η έκθεση μας στο αλουμίνιο είναι αναπόφευκτη, μπορούμε να διασφαλίσουμε πως δεν υπερβαίνουμε τα ανώτατα ασφαλή όρια μέσω της πρόληψης. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ίσως αξίζει να προσπαθήσετε να μειώσετε την καθημερινή σας έκθεση στο αλουμίνιο στο μαγείρεμα και την αποθήκευση τροφίμων. Το ιδανικό θα ήταν να αντικατασταθεί το αλουμινόχαρτο με μια άλλη εναλλακτική λύση.
Αντί για αλουμινόχαρτο, επιλέξτε:
- Μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι, γυαλί, κεραμικό ή χυτοσίδηρο
- Επαναχρησιμοποιήσιμα περιτυλίγματα τροφίμων από κερί μέλισσας
- Αλεύκαστο χαρτί περγαμηνής
Συμβουλές για να έχετε παρόμοια αποτελέσματα υφής και γεύσης των τροφίμων χωρίς αλουμινόχαρτο:
- Προθερμάνετε το γυάλινο/κεραμικό σκεύος σας πριν προσθέσετε τα υλικά για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο μαγείρεμα.
- Καλύψτε το γυάλινο/κεραμικό σκεύος με ένα καπάκι που είναι ασφαλές για τον φούρνο ή ένα φύλλο λαδόκολλας με σκοπό να διατηρηθεί η υγρασία.
- Προσθέστε ζωμό, κρασί ή σάλτσα στο σκεύος για να διατηρήσετε την υγρασία (ειδικότερα στο κάτω μέρος του σκεύους.
- Χρησιμοποιήστε μια σχάρα ψησίματος μέσα στο σκεύος εάν πρόκειται να μαγειρέψετε κρέας. Αυτό θα βοηθήσει στο στράγγισμα των περιττών χυμών.
και 2 συνταγές Bonus!
Ψωμί χωρίς ζύμωμα με σπόρους Chia, λιναρόσπορο και βρώμη
Συστατικά
- 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 100 γρ. βρώμη
- 3 κ.σ. σπόρους chia
- 3 κ.σ. λιναρόσπορος αλεσμένος
- 3 κ.σ. ηλιόσποροι
- 3 κ.σ. κολοκυθόσποροι
- 1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
- 350ml νερό χλιαρό
- 7 γρ. μαγιά αρτοποιίας
- 1 κ.γ. σιρόπι σφενδάμου
Εκτέλεση
- Συγκεντρώστε τα υλικά σας.
- Ανακατέψτε το αλεύρι, τη βρώμη, τους σπόρους και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
- Βάλτε το νερό, τη μαγιά και το σιρόπι σφενδάμου σε μια κανάτα και χτυπήστε με το σύρμα.
- Ρίξτε το υγρό στα ξηρά υλικά και ανακατέψτε για να ομογενοποιηθούν.
- Στρώστε μια λαδόκολλα σε μια φόρμα για ψωμί και τοποθετήστε το μείγμα στην φόρμα.
- Αφήστε το στην άκρη για να φουσκώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας ή για τουλάχιστον έξι ώρες.
- Αφού περάσουν 6 ώρες, προθερμάνεται τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Ψήστε για 55-60 λεπτά μέχρι να σκουρύνει. Το φούσκωμα δεν θα είναι δραματικό, αλλά θα πρέπει να είναι ελαφρώς πιο φουσκωμένο
- Αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε.
Πικάντικο τόφου στον φούρνο
Συστατικά
- 300 γρ. κολοκύθας, χωρίς σπόρους και κομμένη σε κύβους 2 εκατοστών
- 250 γρ. κολοκυθάκια
- 200 γρ. κόκκινη πιπεριά χοντροκομμένη
- 2 κ.γ. κύμινο
- 3 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών baharat ή κάποιο αντίστοιχο
- 1 κ.γ. κόκκινο τσίλι σε σκόνη
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο
- 350 ml σάλτσα ντομάτας
- 400 γρ. φασόλια (κονσέρβα) στραγγισμένα και ξεπλυμένα
- 200 γρ. τόφου
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200C στον αέρα.
- Τοποθετήστε πάνω σε μια φόρμα ψησίματος την κολοκύθα, το κολοκυθάκι, την κόκκινη πιπεριά και τα μπαχαρικά.
- Περιχύστε με τις 3 κουταλιές της σούπας λάδι και αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν.
- Ψήστε για 25 λεπτά, γυρίζοντας τα λαχανικά στα μισά του χρόνου ψησίματος.
- Στη συνέχεια, βγάλτε το ταψί από τον φούρνο και προσθέστε το σπανάκι, την σάλτσα ντομάτας, τα φασόλια και το τόφου και ανακατέψτε τα με τα υπόλοιπα υλικά. Περιχύστε με μια επιπλέον κουταλιά της σούπας λάδι.
- Αυξήστε την θερμοκρασία του φούρνου στους 220C και ψήστε για άλλα 10-15 λεπτά.
Ετικέτα:Δωρεάν