Νέα έρευνα αποδεικνύει απρόσμενα οφέλη της φυτοφαγίας στο έντερο
Τα οφέλη της φυτοφαγίας όσον αφορά το περιβάλλον και τον πλανήτη είναι μεγάλα και σημαντικά. Εξίσου, όμως, σημαντικά είναι και για τη δική μας υγεία, τόσο έμμεσα (μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος και του πλανήτη που αποτελεί το σπίτι μας), όσο και άμεσα στην υγεία μας. Μια νέα έρευνα, λοιπόν, έρχεται να υποστηρίξει τα οφέλη μια φυτοφαγικής διατροφής, χωρίς ζωικά, στο έντερο και τον μεταβολισμό.
Η έρευνα, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Microbiology, εξέτασε τo μικροβίωμα του εντέρου vegan, χορτοφάγων και παμφάγων, και διαπίστωσε ότι ακόμη και μικρές διατροφικές αλλαγές – όπως η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών και ινών – μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία. Πιο συγκεκριμένα, αναλύοντας δεδομένα από πάνω από 21.000 συμμετέχοντες σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ιταλία, η έρευνα έδειξε ότι μια φυτική διατροφή μπορεί να μεταμορφώσει θετικά το μικροβίωμα του εντέρου, προάγοντας την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων και βελτιώνοντας κατ’ επέκταση τη συνολική υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Αυτή η αλλαγή στα βακτήρια του εντέρου συνδέεται με τη βελτίωση του μεταβολισμού την αποκατάσταση της ισορροπίας του εντέρου, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την ιδέα ότι οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών και στην ευεξία.
Πώς η φυτοφαγία επηρεάζει το έντερο
Το μικροβίωμα του εντέρου, που είναι ένα σύνθετο οικοσύστημα τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών, είναι κρίσιμο για την διάσπαση της τροφής, την απελευθέρωση θρεπτικών συστατικών και τη ρύθμιση των ανοσολογικών αντιδράσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό που τρώμε επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα μικρόβια που θα ευδοκιμήσουν.
Από τις τρεις ομάδες ατόμων που μελετήθηκαν, οι vegan, όπως διαπιστώθηκε στη μελέτη, είχαν τα υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων που σχετίζονται με την πέψη των ινών, όπως τα Roseburia hominis και τα είδη της οικογένειας Lachnospiraceae. Αυτά τα βακτήρια παράγουν βραχείας αλύσου λιπαρά οξέα, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής, στην ενίσχυση των φραγμών του εντέρου και στη στήριξη της μεταβολικής υγείας.
Οι παμφάγοι, από την άλλη πλευρά, παρουσίαζαν βακτήρια που σχετίζονται με την πέψη του κρέατος, όπως τα Ruminococcus torques και Bilophila wadsworthia, τα οποία συνδέονται με αυξημένη φλεγμονή και χειρότερα αποτελέσματα στην καρδιομεταβολική υγεία, όπως σημείωσε η μελέτη. Οι χορτοφάγοι είχαν μικροβίωμα που βρίσκονταν κάπου ανάμεσα μεταξύ των δύο κατηγοριών, σύμφωνα με την έρευνα, επωφελούμενοι από την μερική κατανάλωση φυτικών τροφίμων.
Όπως, μάλιστα, ανέφεραν οι ερευνητές, η ποικιλία στη διατροφή είναι πιο σημαντική από ό,τι νομίζουμε και ακόμη και μια προσωρινή αλλαγή μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας του εντέρου. Οι παμφάγοι που αύξησαν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία του εντέρου, δείχνοντας ότι ακόμη και μετριοπαθείς διατροφικές αλλαγές μπορούν να προσφέρουν οφέλη.
Ένα ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης είναι ότι κάποια βακτήρια του εντέρου μπορεί να προέρχονται άμεσα από την τροφή που τρώμε. Οι vegan ήταν πιο πιθανό να φιλοξενούν βακτήρια που βρίσκονται στο έδαφος, όπως το Enterobacter hormaechei, φανερώνοντας ότι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά θα μπορούσαν να εισάγουν ευεργετικά βακτήρια στο έντερο, όπως διαπίστωσε η μελέτη. Οι παμφάγοι και οι χορτοφάγοι είχαν μικρόβια που σχετίζονται με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το Streptococcus thermophilus.
Υγεία του εντέρου και χρόνιες παθήσεις
Η μελέτη τονίζει επίσης τη σημασία των βραχείας αλύσου λιπαρών οξέων, ενώσεων που παράγονται από ορισμένα βακτήρια του εντέρου όταν περνούν οι ίνες στην πέψη. Αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου για καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιοαγγειακές παθήσεις και ακόμη και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Αντίθετα, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικά προϊόντα και επεξεργασμένα τρόφιμα τείνει να ευνοεί μικρόβια που παράγουν επιβλαβείς ενώσεις, όπως η τριμεθυλαμίνη, η οποία έχει συσχετιστεί με τις καρδιοπάθειες.
Με αφορμή και το Veganuary, αλλά και το Workshop του Create Health που έρχεται 8 και 9 Φεβρουαρίου για την επαναφορά της εντερικής και ορμονικής ισορροπίας, η έρευνα αυτή έρχεται ως ένα ακόμη λιθαράκι που επιβεβαιώνει τα οφέλη της φυτοφαγίας.