Πατάτες γιαχνί με μελιτζάνες, γλυκοπατάτες και μυρωδικά
Οι κοκκινιστές πατάτες κατσαρόλας είναι ένα κλασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας που μας χαρίζει μπόλικο λυκοπένιο και μας βγάζει από τη δύσκολη θέση, γιατί ετοιμάζεται πολύ γρήγορα και είναι πεντανόστιμο, πάντα με της συνοδεία μιας πλούσιας πράσινης σαλάτας. Αυτή τη φορά, όμως, το «πειράζουμε» λίγο, για ποικιλία και έξτρα γεύση, διατροφική αξία και υφή. Του προσθέτουμε μελιτζάνες και γλυκοπατάτες, δύο υλικά που προσθέτουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, αυξάνοντας τη βιταμίνη Α και C της συνταγής, τις βιταμίνες Β, το κάλιο, αλλά και τα πρεβιοτικά, που θρέφουν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Η γλυκοπατάτα, άλλωστε, είναι γνωστή τροφή που προτιμά από μερικούς από τους μακροβιότερους λαούς του πλανήτη. Μην την τσιγκουνευτείτε!
Υλικά για 4 μερίδες
2 πατάτες μέτριες προς μεγάλες
2 γλυκοπατάτες μέτριες προς μεγάλες
3-4 ζουμερές ντομάτες
2 μελιτζάνες
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.γ. μπούκοβο
μαϊντανό, ρίγανη ή δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
Κόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αφού περάσουν 10 λεπτά ούτως ώστε το σκόρδο να απελευθερώσει την αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή του αλλισίνη, σοτάρετε σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
Καθαρίστε και κόψτε πατάτες και γλυκοπατάτες, όπως και τις μελιτζάνες σας και συνεχίστε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά.
Τρίψτε τις ντομάτες σας στον τρίφτη και προσθέστε τες κι αυτές, μαζί με αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο.
Προσθέστε νερό να καλύψει τις πατάτες και σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρετε με φρέσκα μυρωδικά.