Πίσω

Πώς η θυρεοειδίτιδα Hashimoto επηρεάζεται σημαντικά από τη διατροφή

Μια από τις πιο συχνές διαταραχές του θυρεοειδούς σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, άλλους περισσότερο κι άλλους λιγότερο. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου καταστρέφεται σταδιακά ο θυρεοειδικός ιστό μέσω των λεμφοκυττάρων, τα οποία είναι λευκά αιμοσφαίρια που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Τελικά, η βλάβη στον αδένα οδηγεί σε ανεπαρκή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Δυστυχώς, ακόμη και όταν αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, τα συμπτώματά της νόσου μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι οι τροποποιήσεις της διατροφής και του τρόπου ζωής, εκτός από την καθιερωμένη φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να βελτιώσουν δραστικά τα συμπτώματα. Κάθε άτομο με θυρεοειδίτιδα Hashimoto ανταποκρίνεται με διαφορετικό τρόπο στη θεραπεία, γι’ αυτό και η εξατομικευμένη προσέγγιση αυτής της πάθησης είναι εξαιρετικά σημαντική.

Διατροφή και τρόπος ζωής στη διαχείριση Hashimoto
Πολλά άτομα διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους επιμένουν ακόμη και με φαρμακευτική αγωγή, ενώ σε πολλά άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα δεν χορηγείται φαρμακευτική αγωγή, αν δεν μεταβληθούν τα επίπεδα ορμονών. Επιπλέον, βάσει ερευνών η φλεγμονή μπορεί να είναι ένας κινητήριος παράγοντας πίσω από το ευρύ φάσμα των συμπτωμάτων του Hashimoto. Κι όπως ξέρουμε καλά, η φλεγμονή συνδέεται συχνά με τη διατροφή. Οι αλλαγές της διατροφής και του τρόπου ζωής αποτελούν το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άλλων παθήσεων, καθώς τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άλλων αυτοάνοσων παθήσεων, υψηλής χοληστερόλης, παχυσαρκίας και διαβήτη

Οι έρευνες δείχνουν ότι η διακοπή ορισμένων τροφίμων, η λήψη συμπληρωμάτων και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής. Επιπλέον, αυτές οι αλλαγές μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, στην επιβράδυνση ή την πρόληψη της βλάβης του θυρεοειδούς που προκαλείται από τα αυξημένα θυρεοειδικά αντισώματα και στη διαχείριση του σωματικού βάρους, του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων χοληστερόλης.

Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε με βάση τις έρευνες;
Περιορίστε τη γλουτένη
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με νόσο Hashimoto έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κοιλιοκάκη από ό,τι ο γενικός πληθυσμός. Ως εκ τούτου, ο έλεγχος για κοιλιοκάκη, μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση. Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη και σιτηρά μπορεί να ωφελήσουν τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, να μειώσουν τα επίπεδα θυρεοειδικών αντισωμάτων και να βελτιώσουν τη θυρεοειδική λειτουργία και τα επίπεδα βιταμίνης D, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. Πολλές μελέτες, μάλιστα, σημειώνουν ότι τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto – ή αυτοάνοσα νοσήματα γενικότερα – πιθανόν να ωφεληθούν από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, ακόμη και αν δεν έχουν κοιλιοκάκη. Για να απαλλαγείτε από τη γλουτένη, θα πρέπει να αποφεύγετε όλα τα προϊόντα σιταριού, κριθαριού και σίκαλης, δηλαδή τα περισσότερα ζυμαρικά, ψωμιά και σάλτσες, εκτός αν αναγράφουν «χωρίς γλουτένη». Εαν και εφόσον γίνει αξιολογήση απο ειδικό επαγγελμάτιας υγείας ότι για ένα χρονικο διάστημα πρέπει να μειώσετε ή και να βγάλετε την γλουτένη, τότε με εξατομικευμένο διατροφικο πλάνο μπορείτε να προχωρήσετε.

Συμβουλευτείτε ειδικό για τη διατροφή με βάση το Autoimmune Protocol (AIP)
Η συγκεκριμένη διατροφή έχει σχεδιαστεί για άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα και αφαιρεί από το διατροφικό πλάνο δυνητικά επιβλαβείς τροφές, όπως τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, την πρόσθετη ζάχαρη, τον καφέ, τα όσπρια, τα αυγά, το αλκοόλ, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα επεξεργασμένα σάκχαρα, τα έλαια και τα πρόσθετα τροφίμων. Σε μελέτη 10 εβδομάδων σε 16 γυναίκες με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η δίαιτα AIP οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στις βαθμολογίες ποιότητας ζωής και σε σημαντικά μειωμένα επίπεδα του φλεγμονώδους δείκτη C-αντιδρώσας πρωτεΐνης. Ωστόσο,Κκαθώς το συγκεκριμένο πρωτόκολλο έχει πολλά απαγορευτικά ΧΩΡΙΣ να είναι εμπεριστατωμένα απο έρευνες η καλύτερη πρακτική είναι η εξατομίκευση, γι’ αυτό συμβουλευτείτε ειδικό.

Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι πολύ συχνή μεταξύ των ατόμων με θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Σε μελέτη 83 γυναικών με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, το 75,9% διαγνώστηκε με δυσανεξία στη λακτόζη, γι’ αυτό αν υποψιάζεστε κάτι τέτοιο, η διακοπή των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να βοηθήσει τα πεπτικά προβλήματα, καθώς και τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την απορρόφηση των φαρμάκων.

Δώστε έμφαση σε αντιφλεγμονώδεις τροφές
Η φλεγμονή μπορεί να αποτελεί κινητήρια δύναμη πίσω από τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Ως εκ τούτου, μια αντιφλεγμονώδης διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα. Μελέτη σε 218 γυναίκες με θυρεοειδίτιδα Hashimoto διαπίστωσε ότι οι δείκτες οξειδωτικού στρες -μια κατάσταση που προκαλεί χρόνια φλεγμονή- ήταν χαμηλότεροι σε εκείνες που έτρωγαν συχνότερα φρούτα και λαχανικά.

Επιλέξτε τροφές ολικής άλεσης με υψηλή πυκνότητα
Ακολουθώντας μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη και περιορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα, πλούσια σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, με υψηλή πυκνότητα σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να βελτιώσετε την υγεία σας, να διαχειριστείτε το βάρος σας και να μειώσετε τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο Hashimoto.

Άλλες συμβουλές διατροφής
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού βάρους και των θυρεοειδικών αντισωμάτων σε άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Οι συγκεκριμένες δίαιτες παρέχουν το 12-15% των ημερήσιων θερμίδων από υδατάνθρακες και περιορίζουν τα βρογχογόνα τρόφιμα, τρόφιμα δηλαδή πλούσια σε ορισμένες φυτικές ουσίες που μπορεί να επηρεάζουν τον θυρεοειδή. Τέτοια τρόφιμα είναι τα σταυρανθή λαχανικά και τα προϊόντα σόγιας. Ωστόσο, τα σταυρανθή λαχανικά είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και το μαγείρεμά τους μειώνει τη βρογχογενετική τους δράση. Είναι, λοιπόν, πολύ δύσκολο να παρεμβαίνουν στη λειτουργία του θυρεοειδούς, εκτός αν καταναλώνονται σε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες. Σχετικά με τη σόγια, πολλά άτομα με νόσο Hashimoto επιλέγουν να αποφεύγουν τα προϊόντα της, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Τα συμπληρώματα που μπορεί να βοηθήσουν

Σελήνιο. Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη 200 mcg σεληνίου την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αντισωμάτων αντιθυρεοειδικής υπεροξειδάσης (TPO) και στη βελτίωση της ευεξίας σε άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Ψευδάργυρος. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Σύμφωνα με έρευνες, η λήψη 30 mg ψευδαργύρου την ημέρα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.

Κουρκουμίνη. Μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει ότι αυτή η ισχυρή αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική ένωση μπορεί να προστατεύσει τον θυρεοειδή. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών γενικά.

Βιταμίνη D. Τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto έχει αποδειχθεί ότι έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από τον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, μελέτες συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με τη σοβαρότητα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto τείνουν επίσης να έχουν χαμηλά επίπεδα σε βιταμίνη Β12. Η λήψη μιας υψηλής ποιότητας βιταμίνης του συμπλέγματος Β ενισχύει τα επίπεδα της Β12 και άλλων σημαντικών βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Μαγνήσιο. Τα χαμηλά επίπεδα αυτού του μετάλλου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θυρεοειδίτιδας Hashimoto και υψηλότερα θυρεοειδικά αντισώματα. Επιπλέον, η διόρθωση των ελλείψεων μαγνησίου μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε άτομα με θυρεοειδική νόσο.

Σίδηρος. Τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αναιμία και μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα σιδήρου για τη διόρθωση της ανεπάρκειας.

Σημειώστε ότι η συμπλήρωση με υψηλές δόσεις ιωδίου χωρίς να υπάρχει ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες σε άτομα με νόσο Hashimoto. Μην λαμβάνετε συμπληρώματα ιωδίου σε υψηλές δόσεις, εκτός εάν σας έχει δώσει σχετική οδηγία ένας επαγγελματίας υγείας.

Σε γενικές γραμμές, προτιμήστε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά (με έλεγχο στα σταυρανθή), καλά λιπαρά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια, βότανα και μπαχαρικά, τσάι και αποφύγετε τη γλουτένη, τα τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα, τα αλλαντικά, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και την πρόσθετη ζάχαρη.

Στο Create Health θα βρείτε σεμινάρια που μπορούν να σας βοηθήσουν, όπως αυτό για τα αυτοάνοσα, ebook για τον ρόλο της διατροφής στην αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, αλλά και υπηρεσίες, όπως το The Feel Good Plan.

Πηγή
https://www.healthline.com/nutrition/hashimoto-diet#diet-tips

 

Το Create Health είναι η 1η οργανωμένη ψηφιακή κοινότητα όπου μέσω webinars, podcast, εκπαιδευτικών ομιλιών, εκπαιδευτικών συνεντεύξεων και εξειδικευμένων courses θα ανακαλύψετε έναν θησαυρό πόρων που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να στηρίξουν το ταξίδι σας προς την ελευθερία και την υγεία. Θα εμβαθύνουμε σε θέματα που περιλαμβάνουν την διατροφική φροντίδα, τη φυσική κατάσταση, την ψυχική ανθεκτικότητα και τη συναισθηματική ευεξία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0
    0
    Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο