Ψητός αρακάς με μπαχαρικά
Ο αρακάς για τους περισσότερους ταυτίζεται με την κατσαρόλα ως τρόπο μαγειρέματος, αφού συνήθως τον απολαμβάνουμε βραστό με άλλα λαχανικά ή κοκκινιστό στη λαδερή του μορφή της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Αυτή τη φορά, όμως, θα τον δοκιμάσουμε ψητό, σε μια πολύ διαφορετική και πάντα πρωτεϊνούχα εκδοχή, που θα πείσει ακόμη κι αυτούς που δεν τον συμπαθούν ιδιαίτερα.
Ο ψητός αρακάς με μπαχαρικά είναι ένα απλό, θρεπτικό και γεμάτο γεύση πιάτο που συνδυάζει τα οφέλη των λαχανικών, των μπαχαρικών και του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Δεν είναι μόνο εύκολος στην προετοιμασία, αλλά αξιοποιεί και κανόνες διατροφικής συνέργειας, όπου τα υλικά «συνεργάζονται» για να ενισχύσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η κουρκουμίνη, για παράδειγμα, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα από μόνη της. Όμως, η πιπερίνη, το ενεργό συστατικό του μαύρου πιπεριού, αυξάνει την απορρόφηση της κουρκουμίνης έως και 2000%! Ακόμη, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες που περιέχει ο αρακάς (όπως η βιταμίνη Κ και η προβιταμίνη Α) απορροφώνται καλύτερα με την παρουσία λιπαρών, όπου το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενισχύει αυτή τη διαδικασία, ενώ και οι αντιοξειδωτικές ενώσεις του σκόρδου, όπως η αλισίνη, είναι πιο σταθερές όταν συνδυάζονται με λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο.
Το αποτέλεσμα είναι ένα γεύμα που δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και ωφέλιμο για την υγεία, με αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
Απολαύστε το ζεστό ή χλιαρό ως συνοδευτικό ή ως ένα ελαφρύ γεύμα γεμάτο χρώματα και θρεπτική αξία συν του ότι σε αυτή τη μορφή είναι ιδανικό σνακ με το οποίο μπορείτε να συνοδεύσετε την μπίρα και το κρασί σας.
Υλικά
500 γρ. κατεψυγμένος αρακάς
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1/2 κ.γ. κουρκουμάς
1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν ή μαύρο πιπέρι
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη ή ψιλοκομμένη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
1 φρέσκια ντομάτα, κομμένη σε μικρούς κύβους
1 καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Βγάλτε τον κατεψυγμένο αρακά από την κατάψυξη και ξεπλύνετέ τον με λίγο νερό για να απομακρύνετε τυχόν κρυστάλλους πάγου. Απλώστε τον σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μπολ, αναμείξτε το κύμινο, την πάπρικα, τον κουρκουμά, το πιπέρι και το σκόρδο. Προσθέστε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε. Ρίξτε το μείγμα πάνω από τον αρακά και ανακάτεψτε καλά ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα.
Ψήστε τον αρακά στον φούρνο για 20 λεπτά, ανακατεύοντας στα 10 λεπτά για να ψηθεί ομοιόμορφα.
Μετά το ψήσιμο, αφήστε τον να κρυώσει λίγο. Σερβίρετε με φρέσκια ντομάτα, ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.