Πίσω

Σοταρισμένα χόρτα με πιπεριά, λιναρόσπορο και καρύδια

Η ελληνική κουζίνα αποτελεί πάντα το σύνολο των γεύσεων που κρύβουν μια νοσταλγία, όταν δεν βρίσκονται στην καθημερινότητά μας, αλλά έχουμε μεγαλώσει με αυτές, χαρίζοντάς μας αυτό το “comfort” αίσθημα που τόσο κυκλοφορεί αυτή την εποχή για πολλά πιάτα. Κι όταν αυτό το αίσθημα συνδυάζεται και με υψηλή θρεπτική αξία που βάζει το δικό της λιθαράκι στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, έχουμε το απόλυτο αποτέλεσμα. Αυτό ακριβώς πετυχαίνουμε με αυτή την απλή, θρεπτική και παραδοσιακή συνταγή με χόρτα, με μοντέρνα πινελιά, που συνδυάζει ταπεινά αλλά εξαιρετικά ευεργετικά υλικά της ελληνικής κουζίνας με τις ανάγκες της εμμηνόπαυσης. Πιο συγκεκριμένα, τα χόρτα όπως τα ραδίκια, τα σέσκουλα κ.ο.κ. είναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ και αντιοξειδωτικά, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μας προσφέρει μονοακόρεστα λιπαρά για καρδιά και ορμονική ισορροπία, ενώ ο λιναρόσπορος είναι εξαιρετική φυτική πηγή ω-3 λιπαρών και φυτοοιστρογόνων και τα καρύδια ενισχύουν τη μνήμη, την καρδιαγγειακή υγεία και προσφέρουν καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης.

Υλικά (για 2-3 μερίδες)
500 γρ. ανάμεικτα χόρτα (σέσκουλα, σπανάκι, ραδίκια, ζοχοί)
2-3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Elettra https://elettraoliveoil.com/
1 κ.σ. λιναρόσπορος (προτιμήστε να τον τρίψετε εσείς, για να μην είναι οξειδωμένος)
1 κόκκινη πιπεριά
1/4 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
Χυμός από 1 λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο
Αλάτι ανεπεξέργαστο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Πλύνετε καλά τα χόρτα και ζεματίστε τα σε νερό που βράζει για 3-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίξτε και ψιλοκόψτε ελαφρά.

Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε το σκόρδο για 1 λεπτό, αφού πρώτα το έχετε ψιλοκόψει και το έχετε αφήσει για 10-15 λεπτά για να απελευθερώσει την ευεργετική αλλισίνη του. Καθαρίστε και κόψτε την κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες ή μικρά κομμάτια, ανάλογα με την προτίμησή σας. Προσθέστε την πιπεριά στο τηγάνι μετά το σκόρδο και σοτάρετε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο και να απελευθερώσει το άρωμά της.

Προσθέστε τα ζεματισμένα χόρτα στο τηγάνι και σοτάρετε για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρουν άρωμα. Ρίξτε τον λιναρόσπορο, τα καρύδια, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε απαλά.

Στο τέλος, προσθέστε τον χυμό λεμονιού και αποσύρετε από τη φωτιά.

Τι άλλο μπορείτε να προσθέσετε

  • Ρεβίθια ή φασόλια: για έξτρα πρωτεΐνη και φυτοοιστρογόνα
  • Σουσάμι ή ταχίνι: για έξτρα ασβέστιο
  • Ψιλοκομμένη ντομάτα: για χρώμα έξτρα χρώμα και βιταμίνη C που βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου
  • Τυρί φυτικό: για περισσότερες υφές και γεύσεις

Το Create Health είναι η 1η οργανωμένη ψηφιακή κοινότητα όπου μέσω webinars, podcast, εκπαιδευτικών ομιλιών, εκπαιδευτικών συνεντεύξεων και εξειδικευμένων courses θα ανακαλύψετε έναν θησαυρό πόρων που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να στηρίξουν το ταξίδι σας προς την ελευθερία και την υγεία. Θα εμβαθύνουμε σε θέματα που περιλαμβάνουν την διατροφική φροντίδα, τη φυσική κατάσταση, την ψυχική ανθεκτικότητα και τη συναισθηματική ευεξία.

0
    0
    Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο