Πίσω

Σούπα λαχανικών με ρεβίθια

Όχι, δεν είναι η κλασική σούπα με ρεβίθια που ξέρουμε από την ελληνική μας κουζίνα. Είναι μια παραλλαγή της, με την προσθήκη πολλών λαχανικών, ώστε όσοι δυσκολεύονται να εντάξουν ποικιλία λαχανικών στην καθημερινότητά τους, να τα έχουν σε ένα γεύμα (το οποίο φυσικά αν περισσέψει θα το απολαύσετε και την επόμενη ημέρα ή θα το αξιοποιήσετε για μια άλλη συνταγή).

Τα ρεβίθια είναι μια εξαιρετική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ό,τι πρέπει για το εντερικό μικροβίωμα –και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα λαχανικά- με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, φολικό οξύ και βιταμίνη Β6 και ιδανικά για τη μείωση της χοληστερίνης. Είναι πλούσια σε πρεβιοτικά, δηλαδή παρέχουν τροφή στα καλά βακτήρια του εντέρου, ενώ περιέχουν και φυτοοιστρογόνα, υποστηρίζοντας την ισορροπία των ορμονών στις γυναίκες και συμβάλλοντας στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Ακόμη, οι σύνθετοι υδατάνθρακες συμβάλλουν στην παραγωγή σεροτονίνης, βελτιώνοντας τη διάθεση και μειώνοντας την ορμόνη του στρες.

Σε όλα αυτά τα οφέλη προσθέστε τις βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά, τις φυτικές ίνες, την πρωτεΐνη των υπόλοιπων λαχανικών κι έχετε μια υπέροχη και θρεπτική σούπα, ό,τι πρέπει για τον χειμώνα.

Υλικά
1 φλιτζάνι ρεβίθια (μουλιασμένα από το βράδυ ή βρασμένα)
2 καρότα, κομμένα σε κύβους ή ροδέλες
2 πατάτες κομμένες κύβους
1 κολοκύθι κομμένο σε κύβους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κομμάτια
1 ντομάτα κομμένη σε κύβους ή έτοιμη ψιλοκομμένη ντομάτα
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γ. θυμάρι
1/2 κ.γ. κύμινο
1/2 κ.γ. κουρκουμά
3-4 κ.σ.  έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Elettra
Αλάτι και πιπέρι
Χυμός από 1 λεμόνι
Φρέσκος μαϊντανός ή δυόσμος για γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Αν χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα ρεβίθια, φροντίστε να τα μουλιάσετε για τουλάχιστον 8 ώρες αποβραδίς και στη συνέχεια να τα βράσετε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 1 ώρα).

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο (αφού πρώτα το έχετε λιώσει και το έχετε αφήσει 10 λεπτά να απελευθερώσει τα θρεπτικά του συστατικά) και τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.

Προσθέτετε τα καρότα, τις πατάτες, το κολοκύθι και την πιπεριά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε και τις ντομάτες, τα μπαχαρικά (θυμάρι, κύμινο, κουρκουμά) και το φύλλο δάφνης. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε για 2 λεπτά.

Ρίχνετε νερό στην κατσαρόλα (περίπου 1,5 – 2 λίτρα, ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλετε τη σούπα). Αφήνετε τη σούπα να βράσει για περίπου 20-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να ενσωματωθούν οι γεύσεις.

Μόλις τα λαχανικά σας μαλακώσουν, προσθέτετε τα ρεβίθια και συνεχίζετε το βράσιμο για ακόμα 10 λεπτά. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Στο τέλος, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε το χυμό λεμονιού για φρεσκάδα και έξτρα γεύση. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, γαρνίροντας με φρέσκο μαϊντανό ή δυόσμο.

Το Create Health είναι η 1η οργανωμένη ψηφιακή κοινότητα όπου μέσω webinars, podcast, εκπαιδευτικών ομιλιών, εκπαιδευτικών συνεντεύξεων και εξειδικευμένων courses θα ανακαλύψετε έναν θησαυρό πόρων που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να στηρίξουν το ταξίδι σας προς την ελευθερία και την υγεία. Θα εμβαθύνουμε σε θέματα που περιλαμβάνουν την διατροφική φροντίδα, τη φυσική κατάσταση, την ψυχική ανθεκτικότητα και τη συναισθηματική ευεξία.

0
    0
    Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο