
Vegan τσουρέκι με χουρμάδες και καρύδια
Το τσουρέκι είναι συνυφασμένο με τις γιορτές και τις παραδόσεις του Πάσχα και το χαρακτηριστικό του άρωμα από το μαχλέπι είναι το σήμα κατατεθέν του -χωρίς αυτό… δεν είναι τσουρέκι. Κι όσο κι αν το μαχλέπι είναι αδιαπραγμάτευτο υλικό, τα αυγά, το βούτυρο, η ζάχαρη μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν, σε μια διαφορετική βερσιόν που διατηρεί το χαρακτηριστικό άρωμα, αλλά με τον δικό της τρόπο, σε μια vegan εκδοχή. Με πλούσια γεύση, αφράτη υφή και γλυκιά αρωματική παρουσία συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη διατροφή, προσφέρει την ίδια νοστιμιά και υφή που αγαπάμε, ενώ οι χουρμάδες και τα καρύδια προσφέρουν φυσική γλυκύτητα, υφή και επιπλέον θρεπτικά συστατικά.
Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
100 γρ. χουρμάδες (κομμένοι σε κομματάκια)
100 γρ. καρύδια (ψιλοκομμένα)
100 γρ. φυτικό βούτυρο
1/2 κούπα φυτικό γάλα+ 2 κ.σ.
1/4 κούπα σιρόπι σφενδάμου + 1 κ.γ.
1 κουτ. σούπας κανέλα
1-2 κ.γ. μαχλέπι
1/2 κουτ. σούπας αλάτι
Οδηγίες
Διαλύστε τη μαγιά σε ζεστό φυτικό γάλα και αφήστε για 10 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με τη ζάχαρη, την κανέλα, το μαχλέπι και το αλάτι. Προσθέστε το μείγμα της μαγιάς, το φυτικό βούτυρο και το σιρόπι σφενδάμου.
Ζυμώστε το μείγμα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, καλύψτε και αφήστε να φουσκώσει για 1-2 ώρες. Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, προσθέστε τους ψιλοκομμένους χουρμάδες και τα καρύδια και ζυμώστε ξανά.
Πλάστε το τσουρέκι, βάλτε το σε ένα ταψί και αφήστε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Ανακατέψτε 2 κ.σ. φυτικό γάλα και 1 κ.γ. σιρόπι σφενδάμου. Αλείψτε την επιφάνεια του τσουρεκιού με ένα πινέλο λίγο πριν το βάλετε στο φούρνο, για να δώσετε ωραίο χρώμα και μια ελαφριά γυαλάδα. Τώρα είναι η ώρα να πασπαλίσετε και λίγο καρύδι (ή φιλέ αμυγδάλου αν το θέλετε πιο παραδοσιακό!).
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Tip
Για πιο σοκολατένια γεύση, μόλις βγει από το φούρνο, αφήστε το 2-3 λεπτά και πασπαλίστε σταγόνες μαύρης σοκολάτας!