
Μεσογειακή σαλάτα με ρεβίθια, ελιές και λιαστή ντομάτα
Μια σαλάτα δεν είναι απλώς ένα σύνολο υλικών, αλλά ένας έξυπνος συνδυασμός τροφών που δρουν συμπληρωματικά, ενισχύοντας την υγεία μας κι όπως θα έχετε καταλάβει, αναλόγως με τι περιλαμβάνει, μπορεί να είναι ένα πλήρες γεύμα υψηλής διατροφικής αξίας. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με αυτή η μεσογειακή σαλάτα με ρεβίθια, ελιές, ντοματίνια και λιαστή ντομάτα που συνδυάζει φυτικές πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά, αποτελώντας μια ασπίδα προστασίας για την καρδιά, το ορμονικό σύστημα και τη συνολική ευεξία –και ταυτόχρονα είναι μια απολύτως γευστική και ισορροπημένη επιλογή.
Τα ρεβίθια προσφέρουν φυτικές πρωτεΐνες και φυλλικό οξύ, απαραίτητα για την αναπαραγωγική υγεία και τη διατήρηση της ενέργειας, ενώ οι ελιές και το ελαιόλαδο είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και μονοακόρεστα λιπαρά που συμβάλλουν στην ισορροπία των ορμονών και την προστασία από φλεγμονές. Ταυτόχρονα, οι λιαστές ντομάτες και τα ντοματίνια χαρίζουν λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που δρα ενάντια στο οξειδωτικό στρες και ο μαϊντανός ενισχύει τη δράση των υπόλοιπων υλικών χάρη στη βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ, υποστηρίζοντας την απορρόφηση του σιδήρου από τα ρεβίθια.
Αυτός ο γευστικός συνδυασμός υποστηρίζει την ορμονική ισορροπία και την κυτταρική αναγέννηση, ιδανικός για όσους θέλουν να θωρακίσουν τον οργανισμό τους σε περιόδους αλλαγών, όπως η προεμμηνόπαυση, αλλά και να φροντίσουν τη διατήρηση ή τη μείωση του βάρους, με θρεπτικά και χορταστικά γεύματα, πλούσια σε φυτικές ίνες που προσφέρουν κορεσμό. Σχετική με αυτό είναι και η νέα μας δράση για την απώλεια βάρους στην εμμηνόπαυση που ενδιαφέρει πολλές από εσάς (περισσότερα εδώ).
Η φύση μας δίνει τα εργαλεία, εμείς απλώς χρειάζεται να τα συνδυάσουμε σωστά!
Υλικά (για 2-3 μερίδες)
1,5 φλιτζάνι βρασμένα ρεβίθια
10-12 ντοματίνια κομμένα στη μέση
1 χούφτα ελιές Καλαμών ή πράσινες σε φέτες
4-5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μικρό κρεμμύδι (ιδανικά κόκκινο) σε λεπτές φέτες
Χυμός από 1 λεμόνι
3-4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Elettra
1 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.γ. ξίδι μπαλσάμικο
Αλάτι, πιπέρι
Ρίγανη ή θυμάρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα βρασμένα ρεβίθια*, τα ντοματίνια, τις ελιές, τις λιαστές ντομάτες και το κρεμμύδι.
Χτυπήστε σε ένα βαζάκι το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τη μουστάρδα, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη.
Περιχύνετε τη σαλάτα και προσθέτετε τον μαϊντανό στο τέλος για να κρατήσει το άρωμά του.
*Μουλιάστε τα αποβραδίς και την επόμενη ημέρα σουρώστε, ξεπλύνετε και βράστε τα σε κατσαρόλα με άφθονο καθαρό νερό (όχι το νερό του μουλιάσματος). Μπορείτε να προσθέσετε ½ κ.γ. σόδα εδώ αν δεν βάλατε στο μούλιασμα, αλλά όχι και στα δύο. Όταν αρχίσουν να βράζουν και κάνουν αφρό, ξαφρίστε τον με κουτάλα. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσουν. Συνήθως θέλουν 45–60 λεπτά, ανάλογα με την ποικιλία και το πόσο καλά έχουν μουλιάσει. Προσθέστε αλάτι στο τέλος του βρασμού.
Tips
- Αν σας αρέσουν οι πιο «γεμάτες» γεύσεις, μπορείτε να προσθέσετε λίγο κύμινο στα ρεβίθια ή να τα περάσετε για 2-3 λεπτά στο τηγάνι με ελαιόλαδο και πάπρικα πριν τα ανακατέψετε
- Είναι τέλεια και σαν κυρίως γεύμα, ειδικά αν τη συνδυάσετε με ζυμωτό ψωμί ή κριθαροκουλούρες
- Αν θέλετε, μπορείτε επιπλέον να προσθέσετε κάππαρη και καππαρόφυλλα ή λίγη πιπεριά Φλωρίνης ή ακόμη και ξηρούς καρπούς για έξτρα πρωτεΐνη