
Μήπως κανείς δεν παίρνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στα σοβαρά;
Δυστυχώς, το έχουμε ζήσει οι περισσότερες γυναίκες όταν συζητάμε με γιατρούς τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης και εμμηνόπαυσης: συνήθως τα αγνοούν. Υπάρχουν εκατομμύρια γυναίκες που έχουν διαγνωστεί λανθασμένα ή – απλώς – έχουν αγνοηθεί από τον γενικό τους γιατρό και, παρά τους τίτλους στις ειδήσεις και στα site, η υποστήριξη εξακολουθεί να είναι ελλιπής. Ακόμα και σήμερα, εν έτει 2025 μπορεί να είναι δύσκολο να λάβετε τη σωστή φροντίδα που χρειάζεστε για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας –για να μη σκεφτούμε πώς το έζησαν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας.
Τι συμβαίνει και δεν λαμβάνουμε τη φροντίδα που πρέπει;
Λάθος επιλογή γιατρών. Έρευνα από την online Κλινική εμμηνόπαυσης Stella αποκάλυψε ότι το 90% των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνουν ότι δεν λαμβάνουν την ανακούφιση που χρειάζονται για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης από τον γιατρό τους. Οι γενικοί γιατροί είναι υπερβολικά επιβαρυμένοι και, σε πολλές περιπτώσεις ελλιπώς εκπαιδευμένοι όσον αφορά την εμμηνόπαυση και είναι δύσκολο να αναγνωρίσουν συγκεκριμένα συμπτώματα ως σχετικά με αυτή τη φάση της ζωής ή να συνδέσουν τα πολλά και διαφορετικά συμπτώματα με μια κοινή αιτία. Κι επειδή πολλές φορές για τέτοιου είδους συμπτώματα (π.χ. αϋπνία, κακή διάθεση, brain fog, κόπωση) συχνά απευθυνόμαστε στον παθολόγο κι όχι στον γυναικολόγο, η αιτία της εμμηνόπαυσης μένει στο περιθώριο. Αποτέλεσμα αυτού είναι συχνά μια λάθος αγωγή και απουσία υποστήριξης.
Η αυτοφροντίδα σε δεύτερη μοίρα. Πολύ συχνά συμβαίνει, επίσης, μια γυναίκα να μη δίνει προτεραιότητα στον εαυτό της σε αυτή τη φάση. Η πτώση της αυτοπεποίθησης είναι συχνό φαινόμενο κατά την εμμηνόπαυση και αυτή ακριβώς η έλλειψη πίστης στον εαυτό μπορεί να εμποδίζει πολλές γυναίκες από το να ζητήσουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που πείθουν τον εαυτό τους ότι είναι απλώς μια φάση, ότι «μεγάλωσαν» ή και ότι οι ανάγκες του παιδιού/συντρόφου/γονιών είναι πιο σημαντικές. Ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες παλεύουν μόνες τους, νιώθουν άσχημα και θέτουν σε κίνδυνο και τη μακροπρόθεσμη υγεία τους.
Έλλειψη ποιοτικής πληροφόρησης. Παρ’ όλο που δίνεται μεγάλη έμφαση σε συμπτώματα όπως οι εξάψεις, πολλές γυναίκες δεν συνειδητοποιούν ότι οι καρδιακές αρρυθμίες, η ξηροφθαλμία ή η ευερεθιστότητα μπορεί επίσης να οφείλονται στην εμμηνόπαυση. Η έρευνα της Stella έδειξε ότι οι εξάψεις δεν βρίσκονται καν στο top 5 των πιο ενοχλητικών συμπτωμάτων. Αντίθετα, αυτά που βασανίζουν περισσότερο τις γυναίκες είναι:
- Έλλειψη ενέργειας ή κόπωση – 76%
- Δυσκολία στον ύπνο – 51%
- Άγχος – 48%
- Κατάθλιψη – 48%
- Απρόσμενη αύξηση βάρους – 47%
Και επειδή η εμπειρία της εμμηνόπαυσης είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα, είναι δύσκολο να ξεδιαλύνει κανείς τον όγκο των πληροφοριών και να εντοπίσει τι είναι αξιόπιστο και τι πραγματικά του ταιριάζει.
Υποστήριξη στο σπίτι και στη δουλειά
Η εμμηνόπαυση επηρεάζει ολόκληρη την οικογένεια και είναι λογικό, καθώς αν ένα μέλος δυσκολεύεται, αυτό επηρεάζει αναπόφευκτα και τους υπόλοιπους, προκαλώντας εντάσεις στις σχέσεις. Κι επειδή αυτό το μέλος είναι η γυναίκα με τους πολλαπλούς της ρόλους, μπορεί να αλλάξει όλη η ενέργεια του σπιτιού.
Ο σύντροφός σας μπορεί να μην αναγνωρίζει ότι, για παράδειγμα, η χαμηλή libido μπορεί να είναι σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης και όχι ένδειξη μειωμένων συναισθημάτων προς εκείνον. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η ευερεθιστότητα δεν βοηθούν και πολύ στο ρομαντικό κλίμα. Όλα αυτά επηρεάζουν τη μεταξύ σας επικοινωνία, οπότε είναι σημαντικό να τον φέρετε με το μέρος σας και να του εξηγήσετε πώς μπορεί να σας στηρίξει.
Σε πολλές οικογένειες, η εμμηνόπαυση συμπίπτει και με την εφηβεία των παιδιών κι έτσι οι ορμονικές διακυμάνσεις πολλαπλασιάζονται με εκρήξεις θυμού και δραματικά ξεσπάσματα. Είναι κρίσιμο όλα τα μέλη της οικογένειας να κατανοούν τι συμβαίνει και να ξέρουν πώς μπορούν να σας υποστηρίξουν, ώστε να διατηρηθεί μια σχετική οικογενειακή αρμονία.
Η εμμηνόπαυση στον χώρο εργασίας παραμένει ένα θέμα ταμπού, παρότι επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες σε κρίσιμα στάδια της καριέρας τους. Συμπτώματα όπως η αϋπνία, η εξάντληση, η δυσκολία συγκέντρωσης και οι εναλλαγές διάθεσης μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση, την αυτοπεποίθηση και τη συμμετοχή στην επαγγελματική ζωή. Πολλές γυναίκες διστάζουν να μιλήσουν γι’ αυτό, φοβούμενες ότι θα θεωρηθούν «αδύναμες» ή «λιγότερο ικανές», ενώ η έλλειψη ενημέρωσης και υποστήριξης από εργοδότες οδηγεί ακόμη και σε πρόωρες παραιτήσεις, στερώντας από τις επιχειρήσεις πολύτιμα στελέχη με εμπειρία και γνώσεις. Είναι καιρός ο επαγγελματικός κόσμος να αναγνωρίσει την εμμηνόπαυση ως ένα σημαντικό θέμα υγείας και ισότητας και να διαμορφώσει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τις εργαζόμενες.
Υποστήριξη από την κοινότητα του Create Health
Η κοινότητα του Create Health προσφέρει μια ολιστική και υποστηρικτική προσέγγιση για τις γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εμμηνόπαυσης, με στόχο την ενδυνάμωση και την ενημέρωση. Μέσα από σεμινάρια, δράσεις, διατροφικές συμβουλές, podcast, άρθρα, συνεντεύξεις με ειδικούς και αξιόπιστο υλικό βασισμένο σε επιστημονικά δεδομένα, δίνει φωνή σε κάθε γυναίκα που θέλει να κατανοήσει καλύτερα τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία της. Η κοινή συνισταμένη που ενώνει τα μέλη της κοινότητας είναι η ανάγκη για ουσιαστική γνώση, ειλικρινή διάλογο και πρακτική καθοδήγηση, μακριά από προκαταλήψεις και ενοχές. Στο www.createhealth.gr, η εμμηνόπαυση δεν είναι το τέλος, αλλά μια νέα αρχή με επίκεντρο την υγεία, τη σύνδεση και τη φροντίδα του εαυτού.
Βρείτε και τη νέα μας δράση για την Ολιστική Υποστήριξη στη Ρύθμιση Βάρους στην προεμμηνόπαυση και εμμηνόπαυση εδώ .
Πηγή
https://www.lattelounge.co.uk/struggling-to-get-your-menopause-symptoms-taken-seriously/