Πίσω

Κρύο ντους: Τα οφέλη για την σωματική και ψυχική υγεία

Μια από τις νεότερες τάσης για την υγεία που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, είναι η έκθεση στο κρύο νερό. Από τα αρχαία χρόνια, ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το κρύο νερό για θεραπευτικούς σκοπούς, καταγράφοντας τα πολλαπλά οφέλη της ψυχρής θεραπείας. Στον 21ο αιώνα η έκθεση στο κρύο νερό έγινε δημοφιλής από τον Ολλανδό Wim Hof ή αλλιώς “IceMan”, τον κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ για το μεγαλύτερο λουτρό πάγου. Η μέθοδος ψυχρής θεραπείας Wim Hof δίνει ιδιαίτερη βάση στην αναπνοή και στον ψυχικό έλεγχο του ατόμου ώστε να βελτιωθεί η αντοχή του. Έχει φανεί και από την επιστημονική κοινότητα πως η έκθεσή μας στο κρύο νερό, σε οποιαδήποτε μορφή, προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την συνολική υγεία και ευεξία μας.

Τα οφέλη του κρύου ντους

Ακολουθούν μερικοί από τους λόγους για να τους οποίους αξίζει να εντάξετε το κρύο νερό στην καθημερινή σας ρουτίνα.

 • Ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Η κρυοθεραπεία έχει συσχετισθεί με τη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης και με την ενίσχυση της συνολικής ψυχικής υγείας. Επίσης, το κρύο νερό συμβάλλει στην απελευθέρωση ενδορφινών ή αλλιώς τις ορμόνες της ευτυχίας, με αποτέλεσμα τα άτομα να νιώθουν συναισθήματα αισιοδοξίας και ευεξίας.
 • Ενίσχυση του μεταβολισμού. Η μακροχρόνια έκθεση σε κρύο νερό έχει φανεί πως αυξάνει τον μεταβολισμό συμβάλλοντας έτσι στην απώλεια του σωματικού βάρους.
 • Ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας. Μετά από την έκθεση σε μόλις ένα κρύο ντους η αύξηση των επιπέδων ενέργειας γίνεται αισθητή σαν αυτή που προσφέρει η καφεΐνη.
 • Μείωση της φλεγμονής. Είναι γνωστό πως ένα μεγάλο ποσοστό αθλητών χρησιμοποιούν την κρυοθεραπεία ως μέσο για να επιτύχουν την ανάρρωση μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα. Το κρύο νερό έχει φανεί πως βοηθάει στην μείωση του οιδήματος, του πόνου και της φλεγμονής των μυών.
 • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά την διάρκεια της έκθεσης στο κρύο νερό προκαλούνται διάφορες μεταβολικές και ορμονικές αλλαγές στο σώμα οι οποίες μεταβάλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμά τις λοιμώξεις.
 • Βελτίωση του ύπνου. Η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες νερού έχει συσχετισθεί με την καλύτερη ποιότητα του ύπνου, τον γρηγορότερο και βαθύτερο ύπνο καθώς και την αίσθηση περισσότερης ενέργειας κατά το ξύπνημα.
 • Ενίσχυση της υγείας του δέρματος. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, το κρύο νερό προάγει την ροή του αίματος, βελτιώνει την κυκλοφορία και επιταχύνει την αποκατάσταση των μυών.

Πως να ξεκινήσετε τα κρύα ντους;

Η ιδέα ενός παγωμένου ντους μπορεί να ακούγεται απωθητική. Για όσους επιθυμούν να το δοκιμάσουν αλλά διστάζουν να μπουν μέσα σε παγωμένο νερό, μπορούν να ξεκινήσουν από μια πιο υποφερτή διαδικασία. Μπορείτε να βιώσετε τα ψυχικά και σωματικά οφέλη του κρύου νερού και με ένα παγωμένο ντους σύντομης διάρκειας. Η έκθεση σε κρύο νερό έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα (15-20 δευτερόλεπτα) έχει αποδειχτεί εξίσου πως:

 • ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
 • συμβάλλει στην υγιή κυκλοφορία του αίματος
 • ανακουφίζει τους μυοσκελετικούς πόνους
 • ενισχύει την παραγωγικότητα
 • καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη

Ένας εύκολος τρόπος να εντάξετε αυτή τη πρακτική στην καθημερινότητα σας είναι να κάνετε ένα μπάνιο που ξεκινάει με ζεστό νερό και τελειώνει με 30-90” δευτερόλεπτα κρύο. Ξεκινήστε χαμηλώνοντας αργά τη θερμοκρασία στο τέλος ενός ντους και συνεχίστε να μειώνετε την θερμοκρασία μέχρι να νιώσετε αρκετά άβολα. Δώστε χρόνο στο σώμα σας να προσαρμοστεί καθώς ρίχνετε τη θερμοκρασία του νερού. Έπειτα, μείνετε κάτω από το νερό για 30-90” δευτερόλεπτα. Η βαθιά αναπνοή θα σας βοηθήσει στο να διαχειριστείτε νοητικά την κατάσταση. Την επόμενη φορά που θα επαναλάβετε την διαδικασία, κάντε το νερό ελαφρώς πιο κρύο.

Συνοπτικά:

 • Συμβουλευτείτε ειδικούς και διαθέσιμες πηγές στα μέσα δικτύωσης όπως η ιστοσελίδα του Wim Hof. Η ιστοσελίδα του Wim Hof προσφέρει διάφορα σεμινάρια, τεχνικές και διδασκαλίες για την ενίσχυση των δεξιοτήτων του καθενός ώστε να γίνουμε κυρίαρχοι του σώματος και του νου μας και να είμαστε πιο υγιής, πιο ευτυχισμένοι και πιο δυνατοί.
 • Ξεκινήστε με μικρά βήματα και καθιερώστε υγιείς συνήθειες, όπως οι τεχνικές αναπνοής, για την αλλαγή του τρόπου ζωής σας.
 • Δώστε προτεραιότητα στην τακτική λήψη κρύων ντους και στην καθημερινή εξάσκηση των τεχνικών.
 • Εμπιστευτείτε την διαδικασία και δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Το ταξίδι προς την βελτίωση της ευεξίας απαιτεί υπομονή. Απολαύστε το!

Μετά από πόσο καιρό συνηθίζετε το κρύο νερό;

Τα κρύα ντους αποτελούν μια ψυχική και νοητική πρόκληση στην αρχή, ιδίως τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου όσο πιο συχνά εκτίθεστε στο κρύο νερό, τόσο πιο εύκολη και ευχάριστη γίνεται η διαδικασία.

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Η έκθεση στο κρύο νερό μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους. Παρόλο τα οφέλη για την υγεία, υπάρχουν ορισμένες πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε χαμηλές θερμοκρασίες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν πάσχετε από κάποια πάθηση, ιδίως από κάποιο καρδιακό νόσημα. Είναι σημαντικό να επισημανθεί, επίσης, πως τα κρύα ντους δεν θα πρέπει να αποτελούν την βασική θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα των παραδοσιακών θεραπειών.

 

 

 

Το Create Health είναι η 1η οργανωμένη ψηφιακή κοινότητα όπου μέσω webinars, podcast, εκπαιδευτικών ομιλιών, εκπαιδευτικών συνεντεύξεων και εξειδικευμένων courses θα ανακαλύψετε έναν θησαυρό πόρων που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να στηρίξουν το ταξίδι σας προς την ελευθερία και την υγεία. Θα εμβαθύνουμε σε θέματα που περιλαμβάνουν την διατροφική φροντίδα, τη φυσική κατάσταση, την ψυχική ανθεκτικότητα και τη συναισθηματική ευεξία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0
  0
  Καλάθι
  Το καλάθι σας είναι άδειο