Πίσω

Φυτοφαγική διατροφή και καρκίνος

Είναι γνωστό πλέον πως σχεδόν οι μισοί από τους εμφανιζόμενους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του μαστού, θα μπορούσαν να προληφθούν με την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής πλούσια σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης καθώς και με παράλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η επιστήμη έχει δείξει πως η γενετική προδιάθεση, δηλαδή τα γονίδια που κληρονομούνται από τους γονείς, ευθύνεται για λιγότερο από το 10% των περιπτώσεων καρκίνου. Παρόλα αυτά, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτή η νόσος είναι γενετική με αποτέλεσμα να είναι αναπόφευκτη.

Το σώμα μας δημιουργεί συνεχώς καρκινικά κύτταρα, ωστόσο, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ελέγχει αυτή τη διαδικασία είτε απομακρύνοντάς τα είτε κρατώντας τα σε αδρανή κατάσταση. Σε ευνοϊκές για αυτά συνθήκες, τα κύτταρα μπορούν να αρχίσουν να διαιρούνται και να πολλαπλασιάζονται, οδηγώντας έτσι στην δημιουργία της νόσου.

Σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα, ο καρκίνος εκτός από γενετικός είναι και μια πολυπαραγοντική νόσος δηλαδή, η εμφάνισή του σχετίζεται και με άλλους παράγοντες όπως είναι η διατροφή, ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον. Όλοι γνωρίζουν πως το κάπνισμα συμβάλλει στην εμφάνιση της νόσου. Ωστόσο, πολλοί δεν λαμβάνουν υπόψη τους και εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν για την επίδραση που έχει η διατροφή. Έχει φανεί πως ορισμένες τροφές, όπως το επεξεργασμένο κρέας, προάγουν την ανάπτυξη του καρκίνου, ενώ άλλες τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά δρουν προληπτικά υποστηρίζοντας τον οργανισμό μας.

Τι δείχνουν οι έρευνες για το επεξεργασμένο κρέας;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έχει χαρακτηριστεί ως καρκινογόνο ομάδας 2Α. Αυτό σημαίνει πως η πρόσληψή του πιθανόν να συμβάλλει στην εμφάνιση της νόσου. Ενώ το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έχει χαρακτηριστεί ως καρκινογόνο ομάδας 1. Αυτό σημαίνει πως η πρόσληψή του αποτελεί άμεση αιτία εμφάνισης καρκίνου και κυρίως καρκίνου του εντέρου (13% των περιπτώσεων ετησίως), του παγκρέατος, καρκίνου του μαστού, του οισοφάγου, του ρινοφάρυγγα και του στομάχου. Το επεξεργασμένο κρέας φαίνεται να είναι πλούσιο σε ενώσεις που βλάπτουν άμεσα το DNA των κυττάρων και να είναι ελλιπής σε φυτικές ίνες και ουσίες με αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ποια είναι η επίδραση της φυτοφαγικής διατροφής;

Σύμφωνα με μια μεγάλη μετανάλυση που διεξήχθη το 2017, τα δεδομένα έδειξαν ότι η κατανάλωση μιας φυτοφαγικής διατροφής μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου κατά 15%. Τα ίδια αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν και από άλλες μελέτες αργότερα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, είτε είναι φυτοφαγικά είτε όχι, φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Έτσι, συνιστάται να ακολουθείτε μια φυτοφαγική διατροφή χαμηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα, δηλαδή να δίνετε έμφαση στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων, και δημητριακών ολικής άλεσης.

Τι συμβαίνει με τα βιολογικά τρόφιμα;

Είναι προτιμότερο τελικά να καταναλώνονται μόνο βιολογικά φρούτα και λαχανικά ώστε να αποφευχθεί η έκθεσή μας σε φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα;

Καθώς είναι δύσκολο να αποφύγουμε όλες τις χημικές ουσίες στην σύγχρονη εποχή, είναι προτιμότερο να επικεντρωνόμαστε στο να τρώμε μεγάλες πληθώρα και ποικιλία φρούτων και λαχανικών καθώς τα οφέλη υπερτερούν οποιουδήποτε πιθανού κινδύνου έκθεσης μας σε αυτές.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως οι φυτοφάγοι έχουν χαμηλότερη έκθεση σε περιβαλλοντικές χημικές ουσίες καθώς οι ενώσεις αυτές φαίνεται να συγκεντρώνονται σε υψηλότερα ποσοστά στο λίπος των ζωικών τροφίμων. Έτσι, η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσια σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης μειώνει την έκθεσή μας σε αυτές τις βλαβερές ουσίες.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής και πρόληψη

Στόχος αυτού του άρθρου είναι να εκπαιδεύσει, καθώς και να δώσει έμφαση στο πως να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι πιθανόν και τα άτομα που ακολουθούν έναν υγιή τρόπο ζωής να αναπτύξουν καρκίνο. Παρόλα αυτά, η ενσωμάτωση υγιεινών συνηθειών όπως η τακτική σωματική δραστηριότητα (τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα), η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η αποφυγή του αλκοόλ και του καπνίσματος, συμβάλλουν σε μεγάλο ποσοστό στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Επιβεβαιώνεται, έτσι, πως η νόσος δεν είναι αναπόφευκτη παρόλο που υπάρχει η προδιάθεση λόγω κληρονομικότητας.

θες να μάθεις περισσότερα για τον καρκίνο και την σημαντικότητα της διατροφικής υποστήριξης:δες εδώ

 

 

 

 

 

Το Create Health είναι η 1η οργανωμένη ψηφιακή κοινότητα όπου μέσω webinars, podcast, εκπαιδευτικών ομιλιών, εκπαιδευτικών συνεντεύξεων και εξειδικευμένων courses θα ανακαλύψετε έναν θησαυρό πόρων που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να στηρίξουν το ταξίδι σας προς την ελευθερία και την υγεία. Θα εμβαθύνουμε σε θέματα που περιλαμβάνουν την διατροφική φροντίδα, τη φυσική κατάσταση, την ψυχική ανθεκτικότητα και τη συναισθηματική ευεξία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0
    0
    Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο